UN povukao mirovnjake sa sirijskog dela Golanske visoravni

Izvor: Blic, 16.Sep.2014, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN povukao mirovnjake sa sirijskog dela Golanske visoravni

Ujedinjene nacije saopštile su danas da povlače veliki deo svojih mirovnih snaga na Golanskoj visoravni zbog sve učestalijih sukoba sirijskih režimskih snaga i pobunjenika.

Više stotina pripadnika međunarodnih mirovnih snaga UN zaduženih za nadgledanje primirja u Golanskoj visoravni između Izraela i Sirije, danas su napustili sirijski deo te oblasti, i prešli u zone koje je okupirao Izrael.

Veliki konvoj UN prošao je sredinom dana kroz tampon zonu između >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sirije i Izraela uspostavljenu 1974. godine.

Portparol UN naveo je da nisu povučeni svi pripadnici mirovnih snaga.

"Ali situacija je pogoršana širom te oblasti, pa smo morali da se povučemo sa velikog broja punktova", rekao je portparol.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava danas je saopštila da su pobunjenici na korak od zauzimanja kontrole u provinciji Kuneitra, delu Golanske visoravni koju nije okupirao Izrael.

Nedavno je više desetina pripadnika mirovnih snaga bilo napadnuto ili zarobljeno na sirijskoj strani Golanske visoravni. Ekstremisti povezani sa Al Kaidom oslobodili su prošle nedelje 45 vojnika iz Fidžija, koji su bili zarobljeni dve nedelje.

UN imaju 1.223 pripadnika iz šest zemalja u mirovnim snagama u toj oblasti - iz Indije, Filipina, Irske, Holandije i Nepala. Mandat im se obnavlja na šest meseci, a trenutni traje do 31. decembra 2014.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.