Sirijski Kurdi se povlače istočno od Eufrata

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijski Kurdi se povlače istočno od Eufrata

Snage sirijskih Kurda počele su da se povlače istočno od Eufrata, što je bio jedan od ključnih zahteva zvanične Ankare nakon što je u sredu poslala svoju vojsku na istok Sirije kako bi osvojila ključno uporište DAEŠ-a uz granicu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua o tom povlačenju snaga sirijskih Kurda obavestio američki državni sekretar Džon Keri jutros u telefonskom razgovoru, prenela je agencija AP. Pored zadatka da zaustavi džihadiste, turska vojska nakon ulaska na teritoriju Sirije ima zadatak i da spreči širenje snaga sirijskih Kurda, navodi američka agencija.

Sirijski Kurdi, koji imaju podršku SAD i koji se bore protiv džihadista u Siriji, uspeli su da zauzmu gotovo čitavo područje na severu Sirije uz granicu sa Turskom. Potpredsednik SAD Džo Bajden je juče upozorio da će snage sirijskih Kurda izgubiti američku podršku ako se ne povuku istočno od Eufrata.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.