Izvor: Blic, 24.Apr.2016, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijske izbeglice koje su otišle sa papom: Spasli smo porodice, a sada smo postali i poznati

U intervjuu za BBC tročlana porodica koja se našla među 12 srećnih izbeglica koje su sa papom Franjom napustile izbeglički kamp na Lezbosu opisala je svoje iskustvo.

Syrian refugees chosen by Pope: 'We are famous now' - BBC News https://t.co/WtXb1FSoWT #wots pic.twitter.com/4vEdUmfqV1

- Moje ime je Nur Isa, imam 30 godina, udata sam za Hasana Zahedu i imamo našeg divnog, dvogodišnjeg sina Rijada - tim rečima počela je njihovu priču sada nasmejana Isa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Tokom razgovora sa novinarima oni su objasnili da su bili u nešto težoj situaciji od većine drugih familija s obzirom na to da nisu bili povezani ni sa sirijskim režimom, ni sa islamistima, pa su zato bili primorani da napuste Siriju ilegalnim putem.

Ujedno, oni su složni da je odluka koju su doneli za napuštanje zemlje bila teška, ali neophodna.

- Znao sam da sam morao da odlučim da napustimo Siriju jer sam pre svega želeo da sačuvam i spasim svoju porodicu, a to je značilo da ih sklonim što dalje od terorista - priča Hasan.

Oni su rekli kako su noć pred dolazak pape Franje neki ljudi obilazili pojedine porodice u kampu i intervjuisali ih. Nakon toga doneta je odluka ko će otići.

Syrian refugees chosen by Pope: 'We are #SyrianRefugees #breakingnews #Syrian #Syria #Intpol https://t.co/hxJYYXv7rk pic.twitter.com/2hiHn0Uq6v

- "Pripremite se, vi idete odavde sa papom, njegovim avionom u tri časa popodne", rekli su nam i to je bio šok za nas. Mislili smo da sanjamo. Nismo navikli na medije i novinare, a sada smo poznati. Papa je veoma dobar, nežan čovek. Prema nama se ponašao kao otac koji želi da spasi svoju decu - objasnili su Isa i Hasan.

Dodali su da misle kako se papa Franja uvek trudi prema izbeglicama i da misle da je prvo odabrao porodice koje imaju decu kako bi promenio pogled javnosti prema njima i pokazao da su normalni ljudi, kao i svi drugi.

Pročitajte još:

- Postoje žene, ima dece koja pate u izbegličkim kampovima, koji se muče između granica - naglasila je Isa.

Oni su se prijavili na časove italijanskog jezika kako bi se integrisali u društvo, nakon čega će početi da traže poslove, a nadaju se da će moći da potraže zaposlenje u domenu onoga čime su se bavili u Siriji. Podsećanja radi - papa Franja poveo je svojim avionom 12 izbeglica iz kampa na Lezbosu, nakon završene posete.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.