SAD: Turska da prekine napade na kurdske snage u Siriji

Izvor: RTS, 14.Feb.2016, 05:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Turska da prekine napade na kurdske snage u Siriji

Sjedinjene Američke Države pozvale su Tursku da prekine napade na kurdske snage u provinciji Alep.
"Zabrinuti smo za situaciju severno od Alepa i radimo na deeskalaciji tenzija između svih strana", izjavio je portparol Stejt departmenta SAD Džon Kirbi.

Kirbi kaže da su SAD dobile informacije o artiljerijskoj vatri s turske strane granice i da pozivaju "Tursku da prekine vatru". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dodaje da SAD pozivaju i sirijske Kurde da ne koriste haotičnu situaciju na terenu i da doprinose konfuziji zauzimanjem novih teritorija.
Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je ranije da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda na severu Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.
"Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile JPG)", rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, što je uživo emitovala televizija Haber.
"JPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti", dodao je turski premijer, preneo je Rojters.
Kurdska milicija (JPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.
Izvorno ju je formirala 2004. Partija demokratskog jedinstva, a prebačena je u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta, koji uključuje PDJ, 2012.
Davutoglu je prethodno izjavio da će Turska, ukoliko to bude neophodno, preduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda - PDJ, koju zvanična Ankara smatra terorističkom organizacijom.
"Možemo, ukoliko bude potrebno, da preduzmemo iste mere u Siriji kao one koje smo preduzeli u Iraku i iračkom Kurdistanu", poručio je Davutoglu u televizijskom obraćanju, govoreći o prošlogodišnjoj kampanji vazdušnih udara koje je Turska preduzela protiv Radničke partije Kurdistana na severu Iraka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.