Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 29.07.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 29.07.



Izveštaj iz Alepa

Napredovanje sirijske armije

Rusija počela sa humanitarnom operacijom

Rusija i Sirija pokreću veliku humanitarnu operaciju za stanovnike Alepa  - Rusija i Sirija počinju sa velikom humanitarnom operacijom za stanovnike Alepa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Koridori za civile i militanate da polože oružje će biti napravljeni za izlazak iz grada.

"Mi smo u više navrata pozivali zaraćene strane da na primirje, ali militanti su kršili režim primirja svaki put, granatirali sela i napadali položaje sirijske vojske. Kao rezultat toga, teška humanitarna situacija se razvila u gradu Alepu i prigradskim naseljima ", izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.



"Da bi se pomoglo civilima koji su taoci terorista, kao i militanatima koji su odlučili da polože oružje, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana, zajedno sa sirijskim vlastima, otvara tri humanitarna koridora", dodao je Šojgu.

"Želim da naglasim da mi preduzimamo ovaj korak, pre svega, da bi se osigurala bezbednost stanovnika Alepa", rekao je ministar. On je takođe pozvao međunarodne organizacije da učestvuju u humanitarnoj operaciji u Alepu.

Prema njegovim rečima, četvrti koridor za prolazak boraca u Alepu će se postaviti samo zato što SAD nisu obezbedile Rusiji podatke o "Al-Nusra Front" terorističkim grupama, koje su nedavno pokušale da se spoje sa drugim naoružanih pobunjeničkim grupama u Siriji.

„I dalje se nadamo da ćemo od naših američkih kolega dobiti koordinate područja u kojima se nalaze grupe sirijske slobodne armije i odredi umerene opozicije. Takođe bismo želeli da shvatimo kako izgledaju jedinice umerene opozicije, koliko takve jedinice imaju tenkova, raketnih bacača, artiljerijskih minobacača i drugih sredstava naoružanja.“, dodao je Šojgu.

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je vladu Sirije da garantuje amnestiju borcima koji polože oružje, izjavio je Šojgu.

„Da bi se izbegle uzaludne žrtve među borcima koji još nisu predali oružje i koji nisu uprljali ruke u krvavim zločinima, obraćamo se vladi Sirijske Arapske Republike da garantuje za njih amnestiju i pomilovanje“, rekao je Šojgu.



 
Pregled političkih i drugih vesti za 29.07.


Vlada Rusije odobrila sporazum o razmeštanju vazdušnih snaga u Siriji  - Rusija će razmestiti svoje vazdušne grupe u Siriji, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnoj internet stranici za pravne informacije.

Vlada Rusije odobrila je sporazum sa Sirijom o razmeštanju ruskih vazdušnih grupa u Sirijskoj Arapskoj Republici i predala ga predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da ga uputi na usvajanje u donji dom ruskog parlamenta, navodi se u saopštenju.

„Odobriti i predati predsedniku Rusije da predloži za ratifikaciju u Državnoj dumi sporazum između Rusije i Sirijske Arapske Republike o razmeštanju grupe vazdušnih snaga Rusije na teritoriju Sirijske Arapske Republike, potpisan u Damasku 26. avgusta 2015“, navodi se u dekretu.

U tekstu se ističe da je vazdušna baza u Hmejmimu, njena infrastruktura i teritorija, Rusiji data na korišćenje bez naknade.

UN pozdravio rusku humanitarnu akciju u Siriji  - 
Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Stafan de Mistura izjavio je na konferenciji za medije da UN pozdravlja svaku inicijativu za pomoć civilima u zonama sukoba u Siriji.

„Kao UN i kao humanitarni igrači, pozdravljamo svaku inicijativu za pomoć civilima, a posebno u zonama sukoba u Siriji. U principu i u praksi pozdravljamo stvaranje humanitarnih koridora i neophodnih uslova koji će omogućiti da se zaštite civili“, izjavio je specijalni izaslanik generalnog sekretara UN.

UN je pažljivo proučila podatke o humanitarnoj operaciji Rusije u sirijskom Alepu i smatra da je neophodno uvođenje 48-časovne humanitarne pauze.

De Mistura je, takođe, izjavio da UN predlaže Rusiji da ostavi koridore bezbednosti, koje su stvoreni po njenoj inicijativi, za UN i humanitarne organizacije koje rade na čitavoj teritoriji Sirije, a koje znaju šta treba da rade i imaju iskustvo u tome.

„Siguran sam da će naši timovi u zemlji, koji su toliko puta pokazali hrabrost, superiornost i inventivnost, zajedno sa partnerima moći da sprovedu slične operacije koje se sprovode u drugim mestima u Siriji, u Alepu, koristeći ove koridore“, dodao je De Mistura.

Civili bi trebalo da dobrovoljno napuste Alep, a onima koji žele da ostanu važno je da se osigura bezbednost, dodao je De Mistura.

U četvrtak je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da su ruska i sirijska vlada započele veliku operaciju humanitarne pomoći u Alepu, gde su uspostavile tri koridora za civile i jedan za vojnike koji žele da se predaju i dodao da je Moskva ponudila međunarodnim organizacijama koje deluju u Siriji da se pridruže ovoj operaciji.

Viši komitet za pregovore (VKP) opozicije Sirije osudio je stvaranje humanitarnih koridora u Alepu i oderagovao na situaciju koja još nije razjašnjena, izjavio je De Mistura.

„Mislim da svi, uključujući i VKP, treba da dobiju priliku da analiziraju humanitarne napore koje mogu da proizađu iz bilo kog poboljšanja ruskog predloga. Drugim rečima, mislim da su oni reagovali na sliku koja još uvek nije u potpunosti jasna. Hajde da vidimo kakve će komentare imati ruska strana na predlog UN ili humanitarne zajednice o poboljšanju njihove ideje“, istakao je on.

Ranije je VKP osudio inicijativu Rusije o stvaranju humanitarnih koridora u Alepu. Prema rečima predstavnika opozicije, ova ideja usmerena je na nasilno premeštanje stanovnika Alepa u druga mesta, što predstavlja ratni zločin. S tim u vezi VKP je uputio pismo generalnom sekretaru UN.

SAD izrazile žaljenje zbog bombardovanja civila u Siriji  - Centralna komanda SAD traži nove dokaze da su u vazdušnim napadima SAD nedavno ubijeni civili u gradu Manbij. Damask je potvrdio da je više od 120 civila poginulo. 

Najnovije saopštenje Centralne komande navodi da vojska SAD istražuje izveštaje da su civili ubijeni u vazdušnom napadu u Manbiju.

Saopštenje dolazi dan nakon formalne istrage kada su 19. jula SAD sa koalicionim partnerima bombardovale područje u kojem je na desetine civila nestalo. Pentagon je konačno otvorio istragu nakon što je odlučio "da je informacija bila dovoljno kredibilna da bi opravdala formalnu istragu."

.@CENTCOM now sends word that it may be behind *another* civilian casualty incident in Manbij, Syria.pic.twitter.com/UmB8IKH9BP
— Spencer Ackerman (@attackerman) July 28, 2016
Ranije je Centralna komanda objavila podatak da je procenjeno postojanje nekoliko civilnih žrtava u šest odvojenih američkih vazdušnih napada u Iraku i Siriji.

Podaci pokrivaju period od 28. jula 2015. do 29. aprila 2016. godine i ne uključuju procenu žrtava u Manbiju.

Američka vojska je saopštila da je ukupno 14 civila ubijeno.

"Duboko žalimo za nenamernim gubitkom života i povreda nastalih od strane naših vazdušnih udara i izražavamo saosećanje prema onima koji su povređeni i poginuli", navodi se u saopštenju.

Međutim, prema podacima sirijske vlade, više od 120 civila, uključujući najmanje 44-oro dece, ubijeno je u prošlonedeljnom napadu SAD i koalicije u bombardovanjau samo grada Manbija.

Procene od strane nekoliko grupa za ljudska prava varirale su između 74 i 203 civilne žrtve. U međuvremenu, portparol vojske SAD, pukovnik Kristofer Garver rekao da je video brojke koje ukazuju na oko 10 do 15 civilnih žrtava.

Dan posle vazdušnih napada, Sirija je poslala zahtev UN-u da preduzme korake zbog zabrinjavajućih civilnih gubitaka u blizini tursko-sirijske granice.

Koalicija koju predvode SAD pruža podršku iz vazduha "Sirijskoj Arapskoj koaliciji", koja je uključena u borbe sa islamistima oko grada Manbij, a koji je trenutno pod kontrolom "Islamske države".

Američki sekretar odbrane Ešton Karter je rekao da će koalicija ispitati tvrdnje da su civili ubijeni u vazdušnim napadima u blizini Manbija.

U međuvremenu, ruski ambasador u UN, Vitalij Čurkin kritikovao je SAD u ponedeljak zbog ćutanja o smrtonosnom bombardovanju Mandbija.

Govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN, Čurkin je rekao da, iako je Moskva "veoma zabrinuta" o izveštajima o civilnim žrtvama u severnoj Siriji, delegacije iz zapadnih zemalja "neverovatno ... nisu rekle ni reč" u vezi ovog pitanja na sastanku.

U intervjuu za En-bi-si prošle sedmice, sirijski predsednik Bašar Asad rekao je da SAD nisu zainteresovane za poraz terorista u Siriji, jer zaista žele "da ih kontrolišu i da ih koristite."

SAD pažljivo prate sve bolji odnos Rusije i Turske  - Glavnokomandujući NATO snaga u Evropi američki general Kertis Skaparoti izjavio je da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate rastuće veze između Turske i Rusije, ali da smatra da je nedavno otapanje u odnosima pozitivno.

„Pažljivo ćemo posmatrati razvoj ovog odnosa“, rekao je Skaparoti na Bezbednosnom forumu Aspen u Koloradu. „Bio bih zabrinut ukoliko bi odstupali od vrednosti koje su temelj Vašingtonskog sporazuma — vladavine prava“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom sledećeg meseca.

„Ohrabrivali smo Tursku da pokuša da se oporavi od obaranja aviona i reši taj problem sa Rusijom, i to je dobro“, dodao je Skaparoti.

U junu se turski predsednik izvinio Rusiji i Putinu zbog obaranja ruskog aviona „suhoj“ koji je vršio vazdušne napade protiv islamističkih terorista u Siriji.

Komentarišući rusku vojsku, general Skaparoti istakao je da se ona modernizuje sa upečatljivim rezultatima i da su njeni viši oficiri pokazali fleksibilno razmišljanje u svojoj strateškoj doktrini.

„Može se videti da su uveli disciplinu u svoju vojsku“, rekao je Skaparoti na Bezbednosnom forumu, „Veoma su agilni u svom razmišljanju. Rusija se vratila… Impresioniran sam“.

Ruske oružane snage su se modernizovale i uspešno pokazale visoko precizne rakete velikog dometa, koje su ispaljivali na mete u Siriji, uključujući i sa pomorskih platformi u Kaspijskom moru, istakao je Skaparoti.

„Oni se modernizuju… Mislim da imamo protivnika kojeg treba da shvatimo veoma ozbiljno“, naglasio je on.

Sjedinjene Američke Države i njene NATO saveznice morale su da obezbede svoju vojnu snagu i budu spremne da ulože u svoje sopstvene snage, zaključio je američki general.

Američki general Kertis Skaparoti postavljen je za glavnokomandujućeg snaga NATO-a u Evropi u maju, kada je na toj dužnosti zamenio Filipa Bridlava.

Lekari bez granica za saradnju na humanitarnoj operaciji u Alepu  - Evald Stals, predstavnik misije u Rusiji za Operativni centar Lekara bez granica u Berlinu, izjavio je da je ta organizacija spremna da uspostavi kontakt sa ruskim Ministarstvom odbrane da bi dobili tačne i iscrpne informacije o uslovima za veliku operaciju dostavljanja humanitarne pomoći u Alepu.

Lekari bez granica zainteresovani su za poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua međunarodnim organizacijama da učestvuju u humanitarnoj operaciji u sirijskom Alepu, koju podržava Rusija, izjavio je šef misije u Rusiji Operativnog centra u Briselu (OCB)

„Kao što je više puta navedeno, Lekari bez granica su veoma zabrinuti za narod u Alepu i procenjuje se da je nekih 250 hiljada ljudi zarobljeno u istočnom delu grada. Oni su stoga zainteresovani za poziv ministra odbrane Šojgua i spremni smo da uspostavimo kontakt sa Ministarstvom odbrane da bismo dobili tačne i sveobuhvatne informacije o tamošnjim uslovima“, izjavio je Evald Stals.

„Admiral Kuznjecov“ će provesti na Sredozemlju četiri meseca  - Brodska grupa nosača aviona sa „Admiralom flote Sovjetskog Saveza Nikolajem Kuznjecovim“ do kraja 2016. isploviće na Sredozemno more u pohod koji će trajati do četiri meseca, smatra komandant Crnomorske flote (1991-1992) i prvi zamenik glavnokomandujućeg pomorskih snaga (1992-1999) admiral Igor Kasatonov.

„Brod će krenuti krajem godine. Biće formirana brodska grupa nosača aviona u čiji sastav će biti uključeno nekoliko bojnih brodova i verovatno jedna nuklearna višecnamenska podmornica. Predviđeno je da njegova misija traje oko tri do četiri meseca“, istakao je Kasatonov.

Prema njegovim rečima, do neke granice grupu brodova pratiće avioni Il-38 i Tu-142 i biće održane vojne vežbe. U odnosu na situaciju brodovi će moći da rade sa Tu-160.

Kastonov nije komentarisao mogućnost učešća nosača aviona u operacijama u Siriji. „Kakav zadatak brod dobije, to će i izvršavati“, smatra admiral.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.