Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2016, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 28.07.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




Situacija na frontu - Kliknuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 28.07.



Rusija i Sirija pokreću veliku humanitarnu operaciju za stanovnike Alepa  - 
Rusija i Sirija počinju sa velikom humanitarnom operacijom za stanovnike Alepa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Koridori za civile i militanate da polože oružje će biti napravljeni za izlazak iz grada.

"Mi smo u više navrata pozivali zaraćene strane da na primirje, ali militanti su kršili režim primirja svaki put, granatirali sela i napadali položaje sirijske vojske. Kao rezultat toga, teška humanitarna situacija se razvila u gradu Alepu i prigradskim naseljima ", izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.



"Da bi se pomoglo civilima koji su taoci terorista, kao i militanatima koji su odlučili da polože oružje, Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana, zajedno sa sirijskim vlastima, otvara tri humanitarna koridora", dodao je Šojgu.

"Želim da naglasim da mi preduzimamo ovaj korak, pre svega, da bi se osigurala bezbednost stanovnika Alepa", rekao je ministar. On je takođe pozvao međunarodne organizacije da učestvuju u humanitarnoj operaciji u Alepu.

Prema njegovim rečima, četvrti koridor za prolazak boraca u Alepu će se postaviti samo zato što SAD nisu obezbedile Rusiji podatke o "Al-Nusra Front" terorističkim grupama, koje su nedavno pokušale da se spoje sa drugim naoružanih pobunjeničkim grupama u Siriji.

„I dalje se nadamo da ćemo od naših američkih kolega dobiti koordinate područja u kojima se nalaze grupe sirijske slobodne armije i odredi umerene opozicije. Takođe bismo želeli da shvatimo kako izgledaju jedinice umerene opozicije, koliko takve jedinice imaju tenkova, raketnih bacača, artiljerijskih minobacača i drugih sredstava naoružanja.“, dodao je Šojgu.

Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo je vladu Sirije da garantuje amnestiju borcima koji polože oružje, izjavio je Šojgu.

„Da bi se izbegle uzaludne žrtve među borcima koji još nisu predali oružje i koji nisu uprljali ruke u krvavim zločinima, obraćamo se vladi Sirijske Arapske Republike da garantuje za njih amnestiju i pomilovanje“, rekao je Šojgu.

Sirijska armija postavila ultimatum opkoljenim teroristima u istočnom Alepu  - 
Komanda sirijske armije, koja je juče konačno zatvorila obruč oko teorističkih pobunjeničkih snaga u istočnom Alepu, upravo im je postavila ultimatum – da polože oružje.

Vojni vrh u Damasku ne traži ipak njihovu potpunu kapitulaciju. Naime: ostavlja im da bez oružja napuste grad koji se smatra ekonomskom prestonicom Sirije.



Državna televizija Surija prenela je i ovaj citat iz dokumenta vojnog vrha:

„Radi izbegavanja daljeg krvoprolića i nepotrebne pogibije građana, nudimo bojovnicima koji žele da ostanu u Alepu – da polože oružje i vrate se mirnom životu. Svima ostalima ostaje: da slože oružje i da napuste grad!

Ultimatum nije slučajan. Sirijska 4-te divizija konačno je preuzela kontrolu nad Laramunom i nastavila napredovanje prema raskrsnici al-Barad. Istovremeno je elitna jedinica „Tigrovi“ zauzela bivši zabavni park „Kastelo“, a posle toga je do potpunog zatvaranja obruča bilo preostalo 100-500 metara (kako gde).

Nalet sirijske armije, koji je bio i uspešan i brz, podržavali su ruski ratni avioni. To je stvorilo situaciju koju teroristi više nisu mogu da preokrenu.

Ovo znači da su Džebhat an-Nusra i njoj savezničke grupacije izgubile vezu sa svojima u dolini Anadan i u provinciji Idlib.

U istočnom delu Alepa sa predgrađima živi oko 200.000 ljudi. U zapadnom delu grada, koji je stalno pod kontrolom vladinih snaga, živi 6-7 puta više ljudi, a Damask je civilima sa istoka ostavio mogućnost da prelaze u zapadne četvrti Alepa.

Damask, zapravo, očekuje da civili sa istoka masovno pređu u zapadni Alep. Potom bi počeo konačni obračun sa terorističkim odredima i bandama.

Problem za vladine snage – ne zbog svoje vojne snage, nego zbog podrške Amerikanaca – biće pobunjenička koalicija Fatah Haleb (Sloboda Alepa) koju čini oko 50 malih i srednjih naoružanih grupacija. A FH i Džebhat an-Nusra koordiniraju većinu svojih akcija.



 
Pregled političkih i drugih vesti za 28.07.


Davutoglu potvrdio da je dao naredbu za obaranje ruskog aviona  - Bivši premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio da je izdao naređenje na osnovu kojeg je 24. novembra oboren ruski avion Su-24.

„Prema običajima naše države, upravo premijer u pisanoj direktivi Generalštabu određuje pravila stupanja u sukob. Ja sam izdao naređenje 10. oktobra.“

Vašington predložio Moskvi uvođenje sedmodnevnog primirja  - Vašington je predložio Moskvi da na nedelju dana prekine vazdušne operacije u Siriji kako bi razdvojio umerenu opoziciju od terorističkih grupa, navodi list „Izvestija“.

„Ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i američkom državnom sekretaru Džonu Keriju američka delegacija predložila je uvođenje sedmodnevnog ’režima tišine‘ na prošlim pregovorima u Moskvi 14. i 15. jula i na ministarskom sastanku na marginama ASEAN-a 26. jula, da bi razdvojila umerenu opoziciju od terorističkih grupa“, navodi list pozivajući se na izvor upoznat sa tokom razgovora.

Kako navode „Izvestija“, zahtev SAD traži da ruske snage zaustave vazdušne operacije, nakon čega će tako postupiti i snage međunarodne koalicije koje predvodi SAD. Izvor blizak pregovorima smatra da je režim prekida vatre, koji deluje već nekoliko meseci, pokazao ko želi da nastavi borbu, a ko traži političko rešenje sukoba.

Rusija je više puta predlagala SAD da preduzme korake za razdvajanje takozvane „umerene opozicije“ koju podržava Vašington od terorista.

„Aktivno postižemo od američkih partnera ispunjenje davno datog im obećanja da razdvoje opozicione trupe koje sarađuju sa američkom koalicijom od DAEŠ-a i Nusra fronta. Za sada takvo razdvajanje nije svuda obezbeđeno, uključujući i u oblasti Alepa“, rekao je ranije ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Pentagon: Moskva podržava sirijski režim što doprinosi produženju rata  - Saradnja SAD i Rusije u Siriji ograničava se memorandumom o obezbeđivanju bezbednosti letova, izjavio je šef združenog generalštaba oružanih snaga general Džozef Danford.

Na konferenciji za medije u Pentagonu novinari su pitali Danforda i ministra odbrane Eštona Kartera da komentarišu ideju vojne saradnje SAD i Rusije u Siriji u razmeni obaveštajnih informacija i informacija o ciljevima nanošenja udara.

„Mislim da vam je poznato da se naša saradnja sa Rusijom ograničava kontaktima za obezbeđivanje bezbednosti letova i našeg osoblja“, odgovorio je Danford.

Prema njegovim rečima, državni sekretar Džon Keri „razmatra sa Rusima neke druge inicijative“. Međutim, general je priznao da je „teško govoriti o održivosti ovih planova bez konkretnih informacija“.  

Karter je predložio da se „pogleda šta će dobiti državni sekretar da bi Rusija počela da radi prave stvari u Siriji“. On je dodao da Moskva „podržava sirijski režim, što doprinosi produženju građanskog rata“.

„Mi smo se nadali da će oni doprineti političkom rešenju i prelasku vlasti, kao i prestanku rata i borbi protiv ekstremista, a ne sa umerenom opozicijom“, izjavio je Karter i dodao da je „to još uvek daleko“.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.