Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.02.

Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2016, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.02.

07.02.2016. -

  

Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Pregled bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji za 06.02.

Borbe oko Atamana >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs <<

Lovci Su-35 će u paru dežurati u bazi Hmejmim - Najnoviji ruski lovci Su-35 biće u stalnom stanju pripravnosti u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim u Siriji, izjavio je predstavnik ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji.



„Avioni će u paru dežurati 24 časa u vazdušnoj bazi Hmejmim, u stanju pune borbene gotovosti za poletanje. Princip saradnje sa udarnom avijacijom je sledeći: Su-35 štiti avione koji se nalaze u vazduhu, povećavajući njihovo polje vidljivosti“, saopštio je novinarima predstavnik Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji.

Prema njegovim rečima, Su-35S „raspolaže sa veoma moćnim naoružanjem i može da otkrije, prati i napada osam ciljeva istovremeno“.

Su-35 je univerzalni lovac koji će se koristiti kako za zaštitu bombardera tako i za samostalno izvođenje udara po kopnenim i podzemnim ciljevima.






Pregled političkih i drugih vesti za 06.02.

Saudijska Arabija priprema 150.000 vojnika za operaciju u Siriji - Na teritoriji Saudijske Arabije u toku je obuka vojnika iz više arapskih zemalja za moguću kopnenu operaciju u Siriji, tvrde izvori Si–En–Ena.

Saudijska Arabija i njeni saveznici među arapskim državama spremaju do 150.000 vojnika za moguću operaciju u Siriji protiv DAEŠ–a, tvrde izvori televizije Si–En–Ena.

Kako su američkoj televiziji saopštili izvori u Kraljevstvu, obuka se vrši na njegovoj teritoriji i u njoj učestvuju saudijski, egipatski, sudanski i jordanski vojnici.

Ranije je savetnik saudijskog ministra odbrane Ahmed Aseri izjavio da je njegova zemlja spremna da pošalje vojnike u kopnenu operaciju u Siriji, uz uslov da ona bude dogovorena sa komandom međunarodne koalicije na čelu sa SAD. On je pretpostavio da takva odluka može biti doneta na samitu NATO–a u Briselu naredne nedelje.

Ministar odbrane SAD Ešton Karter potvrdio je da će na samitu NATO–a o toj inicijativi razgovarati sa predstavnicima Saudijske Arabije.

Bahrein spreman da se pridruži kopnenoj operaciji protiv DAEŠ–a - Bahrein je spreman da pošalje snage za borbu protiv ekstremista nakon dogovora sa Saudijskom Arabijom koja je najavila mogući početak kopnene operacije u Siriji.

Bahrein je spreman da pošalje kontigent kopnenih snaga radi učešća u operaciji koju izvodi koalicija na čelu sa SAD protiv terorističke organizacije DAEŠ, prenosi Rojters.

Ambasador Bahreina u Velikoj Britaniji Šejh Favaz el Kalifa izjavio je da će ta zemlja poslati svoje snage u Siriju „uz dogovor sa Saudijskom Arabijom“.

Ranije je savetnik saudijskog ministra odbrane Ahmed Aseri izjavio da je njegova zemlja spremna da pošalje vojnike u kopnenu operaciju u Siriji, uz uslov da ona bude dogovorena sa komandom međunarodne koalicije na čelu sa SAD. On je pretpostavio da takva odluka može biti doneta na samitu NATO–a u Briselu naredne nedelje.

Ministar odbrane SAD Ešton Karter potvrdio je da će na samitu NATO–a o toj inicijativi razgovarati sa predstavnicima Saudijske Arabije.

Rogozin o Su-35S: Ne savetujem odmeravanje snaga sa ovom pticom - Ruski potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin prokomentarisao je ispunjavanje borbenih zadataka u Siriji najnovijeg ruskog lovca, aludirajući na njihove prednosti u odnosti na svoje zapadne analoge.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev ne savetuje takmičenje sa najnovijim ruskim lovcem Su-35S koji će učestvovati u operaciji u Siriji.

 

O rabote naših rebяt na okolozemnoй orbite. Samый važnый vыvod - v konce эtogo interesnogo materiala

Posted by Dmitry Rogozin on petak 5. februar 2016.

„Iskreno ne savetujem odmeravati snagu sa ovom pticom na sirijskom nebu“, napisao je Rogozin na svojoj stranici na Fejsbuku, dodavši link na snimak leta Su-35S.  

Predstavnik ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga u Siriji saopštio je da će najnoviji ruski lovci Su-35 biti u konstantnom stanju pripravnosti u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim u Siriji.

Erdogan zove, Putin ne diže slušalicu - Zvanična Ankara je saopštila da Redžep Tajip Erdogan pokušava da stupi u kontakt sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, sa željom da razgovara o navodnom narušavanju vazdušnog prostora Turske od strane ruskog aviona Su–34.

Pres–sekretar predsednika Turske Ibrahim Kalin izjavio je da predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan bezuspešno pokušava da stupi u kontakt sa ruskim predsednik Vladimirom Putinom.

„Rusija je još jednom narušila vazdušni prostor Turske 29. januara. Od tada predsednik Erdogan pokušava da pozove telefonom Vladimira Putina, ali ruska strana ne reaguje“, citira Kalina agencija Anadolija.

Turske vlasti su prošle nedelje saopštile da je ruski avion Su–34 na veoma kratak period narušio vazdušni prostor Turske. Ministarstvo odbrane Rusije je demantovalo da je bilo kakav ruski avion ušao u turski vazdušni prostor i okarakterisao navode Ankare kao „čistu propagandu“.

Odnosi Rusije i Turske su u krizi nakon što je turski lovac F–16 oborio ruski avion Su–24 iznad teritorije Sirije. Prilikom obaranja aviona jedan ruski pilot je ubijen, dok je prilikom spasilačke operacije poginuo i jedan ruski vojnik.

Vašington i Rijad razmatraju planove kopnene operacije u Siriji - SAD žele da dobiju dodatne informacije od Saudijske Arabije koje se tiču moguće kopnene operacije protiv DAEŠ–a u Siriji — o kojem broju vojnika se radi i koji bi bili njihovi zadaci.

SAD i Saudijska Arabija razmatraju mogućnost kopnene operacije protiv terorističke organizacije DAEŠ u Siriji, saopštio je zvanični predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi.

„Neophodno je da saznamo što više o tom predlogu… Sa Saudijcima razmatramo o kojim parametrima se radi i šta je njihov zadatak“, rekao je Kirbi na brifingu.

On je podsetio da su SAD uvek pozdravljale što veći doprinos drugih zemalja u borbi protiv DAEŠ–a. Ipak, ranije nije bilo reči o kopnenoj operaciji na čelu sa SAD u Siriji i Iraku.

Saudijska Arabija, u okviru kopnene operacije protiv terorističke organizacije DAEŠ, mogla bi da pošalje nekoliko hiljada vojnika u Siriju. Operacija bi bila izvedena u koordinaciji sa Turskom, piše britanski list „Gardijan“, pozivajući se na izvor u Kraljevstvu.

Šefovi ruske i kineske diplomatije o rešavanju sirijske krize - Šefovi ruske i kineske diplomatije, Sergej Lavrov i Van Ji, razgovarali su o koordinaciji dejstava u rešavanju političke krize u Siriji, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova Rusije.

„Ministri su razgovarali o pitanjima koordinacije dejstava u političkom rešavanju sirijske krize i saradnje u ispunjavanju odluka Samita Šangajske organizacije za saradnju (održanog prošlog leta u Ufi)“, navedeno je u saopštenju. 

Dvojica ministara su se u telefonskom razgovoru dogovorila da nastave bliske kontakte i u vezi s drugim aktuelnim međunarodnim pitanjima.

„Bilo je reči i o planovima za predstojeće bilateralne susrete“, navelo je Ministarstvo.

Keri: Rusija da hitno prekine bombardovanje opozicije u Siriji - Rusija je uoči mirovnih pregovora o Siriji u Minhenu dala niz konstruktivnih predloga, ali oni ne mogu biti usaglašeni dok traje operacija ruske avijacije, rekao je novinarima u petak državni sekretar SAD Džon Keri.

„Rusi su dali nekoliko konstruktivnih ideja o tome kako se može doći do prekida vatre“, rekao je Keri, ali je ponovo optužio Rusiju da napada objekte sirijske opozicije, navodeći da predlozi Moskve neće biti razmatrani dok se ovi napadi ne prekinu.

Prema Kerijevim rečima, glavni uslov za nastavak mirovnog procesa rešavanja krize treba da bude „hitan prekid bombardovanja“.

On je, takođe, izrazio nadu da će ovo pitanje biti rešeno tokom narednih nekoliko dana.

SAD pozdravljaju nameru Rijada da se dodatno angažuje u Siriji - Sjedinjene Američke Države pozdravljaju nameru Saudijske Arabije da poveća vojno učešće u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ, izjavio je predstavnik Bele kuće Džoš Ernest.

„Pozdravljamo najavu naših partnera iz Saudijske Arabije da su spremni da povećaju svoje učešće u borbi protiv terorizma“, rekao je Ernest. 

On je dodao da ne zna da li je reč o upućivanju vojske ili specijalnih snaga u Siriju.

„To je, međutim, pozitivan pokazatelj da su naši partneri iz koalicije pozitivno shvatili molbu za veće učešće u borbi protiv terorizma“, ocenio je Ernest.

Rusija ne napušta Siriju dok traje bombardovanje koalicije - Rusija ne može da prekine operaciju u Siriji dok god traje bombardovanje koalicionih snaga, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin.

„Ne možemo da zaustavimo ovo jednostrano“, rekao je Čurkin novinarima. 

„Šta je s opozicionim grupama? Hoće li se one takođe zaustaviti? Šta je s koalicijom koju predvode SAD? Hoće li se oni takođe zaustaviti?“, pitao je diplomata. 

On je naglasio da "o svim ovim pitanjima treba razgovarati“. 

„Žao mi je što ova diskusija nije počela u Ženevi, kao i diskusija o problemu humanitarnih isporuka“, rekao je Čurkin. 

Komentarišući moguću operaciju Saudijske Arabije u Siriji, ruski diplomata je istakao da će kopnena vojna intervencija znatno zaoštriti sukob u toj zemlji.

Turska priprema stanovništvo za vojne akcije u Siriji - Razvijanje antiruske kampanje u Turskoj predstavlja pripremu turskog stanovništva za intenziviranje vojne delatnosti u Siriji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

„Imajući u vidu usmerenost zvanične Ankare na antirusku propagandu, ne isključujemo mogućnost da je širenje informacione kampanje u Turskoj ništa drugo nego priprema turskog stanovništva za intenziviranje vojne delatnosti na teritoriji suverene sirijske države“, navedeno je u saopštenju. 

Ministarstvo podseća da su turske vlasti na isti način aktivno koristile retoriku u vezi s „turkmenskom temom“ uoči napada na ruski bombarder u vazdušnom prostoru Sirije 24. novembra prošle godine.

Ministarstvo je naglasilo da ruska vojna avijacija u Siriji ne koristi nikakve oblike zabranjenog oružja. 

„Povodom kampanje u Turskoj, zasnovane na dezinformacijama, prinuđeni smo ponovo da naglasimo da su svi napadi ruske avijacije u Siriji usmereni isključivo na objekte terorista, čiji se položaji pažljivo proveravaju, a zatim ponovo preispituju posredstvom Informacionog centra u Bagdadu, uz korišćenje podataka koji stižu od odreda patriotske opozicije i svih oblika obaveštajnog informisanja na teritoriji Bliskog istoka. Korišćenje bilo kakvih oblika zabranjenog oružja je isključeno“, naglašeno je u saopštenju. 

Ministarstvo je, takođe, navelo da Zapad ništa ne čini kako bi se stvorili mehanizmi za sprečavanje incidenata na sirijskom nebu, a umesto toga ostavlja sebi mogućnost da širi insinuacije o napadima ruske avijacije na civilne objekte. 

„Želeli bismo ponovo da podsetimo na mnogo puta ponovljene pozive Rusije članicama antiterorističke koalicije koju predvode SAD, pre svega samim Sjedinjenim Američkim Državama, da uspostave direktnu saradnju vojnih ministarstava radi operativne razmene informacija o ciljevima u Siriji koje treba uništiti i objektima koje kontrolišu odredi patriotske opozicije ili objektima u kojima se kriju građani.

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

 

 

 

 

    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.02.[2016-02-07 08:53:37]

  Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod Ispod se nalazi interaktivna...

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 06.02.[2016-02-07 08:46:51]

  Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu za 05.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na...

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 06.02.[2016-02-07 08:45:11]

  Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod Ispod se nalazi interaktivna...

Srpski hemičari osvojili prvo mesto na turniru u Moskvi[2016-02-06 20:47:17]

Ekipa Matematičke gimnazije osvojila je prvo mesto na turniru koji je održan od 4. do 6....

Kijevske snage u Donbas prebacile desetine raketnih bacača i tenkova[2016-02-06 11:10:42]

Drugi čovek armije Donjecke Narodne Republike - Eduard Basurin - saopštio je da su kijevske snage...

Zapaljeno vozilo Srbina policajca u Kosovskoj Mitrovici[2016-02-06 11:10:00]

Putničko vozilo čiji je vlasnik Srbin, pripadnik takozvane kosovske policije, zapaljeno je rano jutros u naselju...

Saudijska Arabija priprema 150.000 vojnika za operaciju u Siriji[2016-02-06 11:05:44]

Na teritoriji Saudijske Arabije u toku je obuka vojnika iz više arapskih zemalja za moguću kopnenu...

Bahrein spreman da se pridruži kopnenoj operaciji protiv DAEŠ–a[2016-02-06 10:56:24]

Bahrein je spreman da pošalje snage za borbu protiv ekstremista nakon dogovora sa Saudijskom Arabijom koja...

Rogozin o Su-35S: Ne savetujem odmeravanje snaga sa ovom pticom[2016-02-06 10:52:57]

Ruski potpredsednik Vlade Dmitrij Rogozin prokomentarisao je ispunjavanje borbenih zadataka u Siriji najnovijeg ruskog lovca, aludirajući...

Erdogan zove, Putin ne diže slušalicu[2016-02-06 10:28:46]

Zvanična Ankara je saopštila da Redžep Tajip Erdogan pokušava da stupi u kontakt sa ruskim kolegom...


NAJNOVIJE VESTI
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 07.02.

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2016, 08:14

08.02.2016. -..  ..Interaktivna mapa situacije na frontu u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.