Izvor: Vostok.rs, 03.Maj.2016, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 02.05.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod


Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu ispod




  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 02.05.



„Sirijska slobodna armija“ stvorila jedinstveni vojni blok - Naoružane grupe koje ulaze u sastav opozicione „Sirijske slobodne armije“ objavile su saopštenje o stvaranju jedinstvenog vojnog bloka koji treba da reaguje na napade iz bilo kojeg regiona Sirije.

„Mi, naoružani odredi iz čitave Sirije formiramo jedinstveni blok. Svaki napad izveden na teritoriju gde se nalaze naše jedinice će se smatrati kao napad na sve odrede na čitavoj teritoriji Sirije i ostavljamo za sebe pravo da odgovorimo“, govori se u saopštenju ispod koje se nalaze potpisi 37 odreda u sastavu „Slobodne sirijske armije“.

U dokumentu se takođe navodi da je režim prekida vatre praktično doživeo neuspeh, jer vladine snage izvode intenzivno bombardovanje Alepa.

„Slobodna sirijska vojska“ je stvorena nakon početka konflikta u Siriji i predstavlja borbeno krilo opozicije.

Njenu bazu čine mnogobrojne raznorodne borbene grupe koje su formirane uglavnom od dezertera i sada ratuju protiv snaga Bašara el Asada.

Uništenje režima Asada je glavni cilj „Slobodne sirijske armije“ koja ima podršku Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.




Pregled političkih i drugih vesti za 02.05.





Bridlav pozvao Vašington da pojača špijunažu „prema Rusiji”  Glavnokomandujući  snagama NATO u Evropi, američki general Filip Bridlav, javno je pozvao Sjedinjene Države da pojačaju špijunske aktivnosti „prema Rusiji”.

U intervjuu listu krupnog američkog kapitala The Wall Street Journal, ocenio je da SAD koriste premalo tehničkih sredstava za špijunažu okrenutih prema Rusiji iako se povećavaju pretnje koje od nje dolaze. Još je upozorio:

„Vašington se mora skoncentrisati na narastajuću vojnu moće Moskve”.

Ocenio je da SAD moraju imati više špijunaskih satelita koji bi pratili predilokaciju ruskih trupa, a i događanja u „logorima terorista”.

Dodatno je podvukao: „Očito je da Rusija nije prihvatila našu ruku prijateljstva već je stala na put ratobornosti. Zato moramo odrediti cilj prema kojem idemo”.

Bridlav će krajem maja napustiti položaj na vrhu vojne hijerarhije NATO.

The Wall Street Journal ukazuje da je upravo on bio „jedan od glavnih arhitekata odgovora SAD na dejstva Rusije koja su pretnja Evropi”.

Navodno se Bridlav najviše zalagao za povećavanje vojnog prisustva alijanse u istočnoevropskim i baltičkim zemljama.

Štajnmajer ne vidi budućnost Sirije bez Asada - Šef diplomatije Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je u intervjuu listu „Velt am zontag“ da ne vide blisku budućnost Sirije bez predsednika Bašara el Asada.

Prema rečima Frank Valtera Štajnmajera za „Velt am zontag“ na pregovorima u Ženevi „za sada nema govora o brzom i neposrednom smenjivanju Bašara el Asada sa mesta predsednika, već o stvaranju efikasne vlasti sa izvršnim obavezama u koje bi ušli predstavnici opozicije i režima“.

U Latakiji i predgrađima Damaska od subote je na snagu stupio privremeni „režim tišine“. U Latakiji je primirje na snazi 72 časa, dok u predgrađima Damaska — 24 časa i u ovom trenutku je već prekršen. Tokom tog perioda zabranjeno je vođenje borbenih akcija i korišćenje bilo koje vrste oružja.

Zapadne zemlje traže ostavku predsednika Sirije Bašara el Asada i zbog toga odbijaju da mu pruže bilo kakvu pomoć. Sa svoje strane Rusija je više puta pozivala međunarodnu koaliciju na saradnju sa sirijskim vlastima pod okriljem UN u borbi protiv DAEŠ-a.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -

    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.