Rusija i sirijske snage obustavljaju bombardovanje Alepa

Izvor: VOA, 18.Okt.2016, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i sirijske snage obustavljaju bombardovanje Alepa

Rusija je saopštila da su njene snage i vojska sirijskog predsednika Bašara al Asada obustavili vazdušne napade u severnom sirijskom gradu Alepu pred osmočasovnu “humanitarnu pauzu” planiranu za četvrtak. Ministar odbrane Sergej Šojgu saopštio je na ruskoj televiziji da je obustava vazdušnih napada stupila na snagu u deset sati pre podne po lokalnom vremenu. Pauza u sukobima, koju je Moskva prvobitno najavila u ponedeljak, proglašena je da bi se civilima omogućilo da napuste ratom razoreni grad, zajedno sa bolesnima i ranjenima, kao i pobunjenicima koji žele da napuste Alepo. Ujedinjene nacije, koje već dugo pozivaju na 48-časovnu humanitarnu pauzu u sukobima jednom nedeljno, pozdravile su saopštenje Rusije. “Iskoristićemo svaku eventualnu pauzu da postignemo što više možemo. Očigledno postoji potreba za dužom pauzom kako bi pristigli kamioni za dostavu pomoći, ali je isto tako očigledno da je svaka pauza dobrodošla za UN i stanovnike Alepa”, kazao je Stefan Dužarik, portparol Ujedinjenih nacija.  Tokom jučerašnjeg novog bombardovanja u Siriji sravnjene su sa zemljom stambene zgrade u jednom selu koje drže pobunjenici u severnoj pokrajini Alepo. Tom prilikom stradale su najmanje 23 osobe. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji je saopštila da je najteže pogodjena oblast bila Katerdži, gde su spasioci nastojali da izvuku preživele iz ruševina. Svetske diplomate i dalje su osujećene u svojim naporima da okončaju sukobe u Siriji, u kojima je do sada život izgubilo više od 300.000 ljudi.  
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kome Srbija šalje pomoć u Alepu?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Okt.2016, 18:31

Srpski premijer potvrdio je da će Srbija iz Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu poslati za grad Alepo ćebad i lekove. Ali, nije poznato kome će ta pomoć biti namenjena. Da li i civilima u delovima Alepa pod kontrolom opozicionih snaga ili oblastima koje kontrolišu snage režima sirijskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.