RAT MAPAMA Udar na Siriju Putin predstavlja na jedan, a Zapad na drugi način

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT MAPAMA Udar na Siriju Putin predstavlja na jedan, a Zapad na drugi način

Sa početkom vazdušnih napada Rusije na položaje islamista u Siriji razbuktao se i rat informacijama koji je poprilično zasnovan na kartama koje Moskva i Zapad koriste da bi ilustrovali udare, a koje se ne poklapaju. Rusija insistira na tome da bombama zasipa Islamsku državu i razne druge "povezane terorističke grupe" koje ne želi da imenuje, dok zapadne države na čelu sa SAD odgovaraju da su ciljevi ruskih aviona pre svega pobunjenici protiv Bašara el Asada, predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sirije, koje oni podržavaju.

"Hafington post" tekst o ratu mapama započinje komentarom Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, na molbu da razjasni šta Moskva podrazumeva pod "povezanim terorističkim grupama:

- Ako izgleda kao terorista, ako deluje kao terorista, ako se kreće kao terorista, ako se bori kao terorista, onda jeste terorista - kazao je Lavrov.

Analitičari i mediji pokušali su da provere ruska svedočenja o tome koga su njihovi avioni gađali, pa su upoređivali lokacije vazdušnih napada sa područjima koja kontrolišu različite grupe koje se bore u Siriji.

Te mape pokazuju da je Moskva većinom gađala pobunjeničke grupe koje nisu povezane s Islamskom državom, u područjima gde se one bore protiv Asadovih trupa, osim nekoliko udara na Raku, koju kontroliše Islamska država.

Excellent map that shows what the Russians are really doing in #Syria: pushing from Assad's front line. http://t.co/iqFutclItq

Zbog čega ima toliko razlika u ovim mapama, pita se "Hafington post". Mnogi mediji pokuašavaju da pronađu pravu istinu u ratu tvrdnjama dve strane tako što koriste podatke Instituta za proučavanje rata iz Vašingtona koji je mapirao ruske vazdušne napade i zone pod kontrolom Asada i pobunjenika.

Drugi mediji, uključujući tu i "Njujork tajms", koriste podatke "Karter centra" koji mapira ove napade koristeći informacije koje dobija od aktivista i svojih kontakata na terenu u Siriji, kao i video snimke postaovane na društvenim mrežama. Obe ove organizacije su poštovane, ali i pored toga je prikupljanje podataka na terenu opasna misija u moru raznih pobunjeničkih grupa koje se često bore i međusobno, pa su greške neminovne.

Russia's map of where ISIS is is completely different to the @ISW's. Kurds should be careful. So should Aleppo. pic.twitter.com/fKcMgv2FAa

- Oni koji izrađuju mape moraju da pročešljaju tvrdnje raznih grupa, često se oslanjajući na nepouzdane dokaze koje iznose lokalni aktivisti i stanovnici, kao i na podatke novinara sa terena koji su ograničeni u kretanju opasnim sukobima oko sebe - kazao je za "Blumberg vju"  Leonid Beršidski, analitičar iz Berlina.

Pristalice ruske vojne akcije u Siriji, ali drugi kritičari, napali su verodostojnost ovih mapa nazivajući ih "ogromnim propagandnim ratom" koji su zapadne države povele protiv Rusije.
Pogledaj vesti o: Sirija,   Moskva

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ko je u pravu: Putin udare na Siriju predstavlja na jedan, a Zapad na drugi način

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2015

Sa početkom vazdušnih napada Rusije na položaje islamista u Siriji razbuktao se i rat informacijama koji je poprilično zasnovan na kartama koje Moskva i Zapad koriste da bi ilustrovali udare, a koje se ne poklapaju. Rusija insistira na tome da bombama zasipa Islamsku državu i razne druge "povezane...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.