Primirje u Siriji pred kolapsom

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2016, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Primirje u Siriji pred kolapsom

Novi vazdušni napadi izvedeni su rano jutros na sirijski grad Alep, iako je državni sekretar SAD Džon Keri stigao u Ženevu u nastojanju da spase prekid vatre u Siriji koji je pred kolapsom.

Više od 20 civila i pedesetoro dece izgubilo je život od 22. aprila kada su obnovljeni sukobi u Alepu, gradu na severu Sirije.

Snage predsednika Bašara al Asada, koje imaju nadmoć u vazduhu u odnosu na pobunjenike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kontrolišu zapadni sektor Alepa, a pobunjenici istočni deo. Grad je podeljen od 2012. i postao je glavno poprište sukoba u sirijskom ratu. Posle mirnog dana juče u istočnom sektoru vazdušni napadi su nastavljeni posle ponoći, javio je dopisnik agencije Frans pres sa lica mesta. Gađano je više kvartova, među kojima i dosta naseljen kvart Bustan al Kasr. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama.

Pobunjenici su sa svoje strane teškom artiljerijom sinoć gađali zapadni deo grada, kada je ubijeno tri civila među kojima i jedno dete, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava. Američki državni sekretar Džon Keri doputovao je sinoć u Ženevu u nastojanju da ponovo uspostavi prekid vatre uz pomoć UN, Rusije i arapskih zemalja.

Keri danas treba u Ženevi da razgovara sa izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom i ministrima arapskih zemalja. Rat koji je počeo 2011. zbog krvavog gušenja prodemokratskih protesta prerastao je u sukob sa brojnim akterima, kako Sirijcima tako i strancima, u kome je ubijeno više od 270.000 ljudi, a gotovo polovina stanovništva je napustila svoje domove.

Međunarodna zajednica želi da ukloni pretnju ekstremističkih grupa koje okupiraju velike delove teritorije u Siriji i Iraku, i da zaustavi masovni odlazak Sirijaca, od kojih veliki broj dolazi do Evrope.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.