Postignut dogovor o prekidu vatre u Alepu

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Maj.2016, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor o prekidu vatre u Alepu

SAD i Rusija postigle su dogovor o proširenju prekida vrate na grad Alep u istoimenoj sirijskoj pronvinciji, gde su prethodnih dana pojačane borbe između sirijske vojske i pobunjenika, potvrdio je večeras Stejt department.

"To primirje je stupilo na snagu večeras u 00.01 po lokalnom vremenu u provinciji Alep i njenom glavnom gradu", navodi se u saopštenju američke diplomatije i dodaje da je na pojedinim mestima na tom području registrovano smanjenje sukoba.

Vašington >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i Moskva već nekoliko dana pregovaraju o obnovi sporazuma o prekida vatre koji je stupio na snagu 27. februara ali je krajem aprila prekršen žestokim sukobima u Alepu koji je postao glavno poprište građanskog rata u Siriji.

"SAD i Rusija su u utorak uveče u cilju hitnog smanjenja nasilja u Siriji postigle dogovor o proširenju prekida vatre na Alep", rekao je portparol Stej depatmenta Mark Toner.

Prošle nedelje stupio je snagu sporazum o privremenom prekidu vatre u području oko glavnog grada Damaska i u provinciji Latakija.

De Mistura: Bez primirja u Alepu, novih 400.000 izbeglica

Specijalni izaslanik Ujedinjenih Nacija za Siriju, Stafan de Mistura izjavio je danas u Berlinu da bi u Tursku moglo da dođe novih 400.00 izbeglica ako međunarodna zajednica ne uspe da obezbedi prekid vatre u Siriji, posebno u Alepu.

"Srtahujemo da bi bez primirja novih 400.000 izbeglica krenulo ka granici s Turskom" rekao je De Mistura posle sastanka sa šefovima diplomatija Francuske i Nemačke, Žan-Markom Eroom i Frank-Valterom Štajnmajerom.

Američki zvaničnici su u međuvremenu saopštili da su SAD i Rusija postigle dogovor o proširenju prekida vrate na grad Alep u istoimenoj provinciji, gde su prethodnih dana pojačane borbe između sirijske vojske i pobunjenika.

Štajnmajer je rekao da nema nastavka mirovnih pregovora u Ženevi dok se ne uspotavi prekid vatre u provinciji Alep, koja je postala glavno poprište građanskog rata u Siriji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POSTIGNUT DOGOVOR: Prekid vatre proširen i na Alep

Izvor: Kurir, 04.Maj.2016

...Zvanično saopštenje o postignutom sporazumu očekuje se kasnije danas, rekli su zvaničnici koji nisu želeli da budu imenovani..Dogovor je, prema njihovim rečima, postignut kasno sinoć, a stupio je na snagu u sredu u minut posle ponoći, po vremenu u Damasku..Zvaničnici su rekli da je od tada...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.