Poslednja faza bitke za Alepo, evakuacija civila prioritet

Izvor: B92, 10.Dec.2016, 23:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslednja faza bitke za Alepo, evakuacija civila prioritet

Ženeva -- Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je u Ženevi da je svet "svedok poslednje faze bitke u Alepu".

On je dodao da evakuacija civila treba da bude prioritet.

De Mistura je u intervjuu za televizijsku mrežu Skaj njuz Arabija rekao da civili koji beže iz pobunjeničkih četvrti Alepa na meti bombardovanja treba da budu pod "nadzorom UN".

Američki i ruski stručnjaci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebalo bi večeras da se sastanu u Ženevi u pokušaju da pronađu rešenje za Alep.

"Prioritet predstavlja evakuisanje civila", rekao je specijalni izaslanik UN i dodao da bi moglo da bude organizovano i evakuisanje dela opozicionih boraca kako si se obezbedio prekid vatre i izbeglo potpuno uništavanje Alepa, drugog grada po veličini u Siriji.

Prema njegovim rečima, vojna pobeda sirijskih vlasti u Alepu ne znači kraj rata u toj zemlji.

"Sirijski predsednik Bašar el Asada sada ima priliku da pokaže dobru volju i ozbiljno razgovara o političkom rešenju sa opozicijom. UN su spremne da pomognu u pregovorima", rekao je De Mistura.

Na međunarodnom sastanku o Siriju održanom danas u Parizu, sirijska opozicija je izrazila spremnost da pregovara sa Asadom bez postavljanja preduslova za razgovore.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.