„Ogrešili smo se o Rusiju“: DAEŠ je pravi turski neprijatelj

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2016, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Ogrešili smo se o Rusiju“: DAEŠ je pravi turski neprijatelj

Ankara je okrivila Rusiju za kršenje turskog vazdušnog prostora, ali pripadnici terorističke organizacije DAEŠ koji ispaljuju rakete sa sirijske teritorije su pravi neprijatelj Turske, piše kolumnista Javuz Semerdži za list „Haberturk“.

Novinar tvrdi da je Ankara „pucala sebi u nogu“ kada je turski borbeni avion F-16 oborio ruski bombarder Su-24 dok je bio na misiji protiv DAEŠ-a u severnoj Siriji. Turske vlasti su tvrdile da je narušen vazdušni prostor — Moskva to i dan danas negira, podseća on.

„Učinili smo prema Rusima veliku nepravdu“, primetio je on.

„Primenili smo dvostruke standarde. A kao rezultat toga naša zemlja je izgubila milijarde dolara.“

Odnosi Ankare i Moskve su doživeli krah posle incidenta od 24. novembra, koji je ruski predsednik Vladimir Putin opisao kao „nož u leđa“. Ruske sankcije  su Tursku po procenama koštale osam milijardi dolara.

Turski kolumnista poziva Ankaru na promenu spoljne politike. Nova strategija trebalo bi, po njemu, da znači pružanje prijateljske ruke Rusiji, Egiptu, Iranu, Iraku i aktuelnoj vladi Sirije. Glavni fokus u zemlji treba da bude ekonomija, posebno bilateralni trgovinski odnosi sa Moskvom, Kairom, Teheranom, Bagdadom i Damaskom.

U poslednjih nekoliko meseci teroristi DAEŠ-a ispalili su desetina raketa na pogranični turski grad Kilis. U raketnim napadima stradali su civili, što je navelo premijera Turske Ahmeta Davutoglua da kaže da bi Ankara mogla da pošalje kopnene snage u borbu protiv DAEŠ-a.

Poslednji napad odigrao se juče, kada je na grad ispaljeno pet raketa, što je za posledicu imalo jedan izgubljen život i osam povređenih ljudi.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.