Izetbegović: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Dec.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izetbegović: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuveličala broj povratnika iz tzv. Islamske države u BiH, navodeći i da u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam.

Izetbegović smatra da su izjave Kitarović neodmerene i da bi trebalo više da vodi računa o njima.

On takođe ističe da bi svi lideri u regionu trebalo dva puta da razmisle pre nego što se upuste u komentarisanje situacije i problema u susednim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << državama, prenosi Fena.

"I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploca s nacistickim pozdravom, javnost se cudila nekim fotografijama s ekstremistickim barjacima, pa smo mi iz BiH izbjegavali da takve pojave komentarišemo...Nadam se da ce predsjednica Grabar-Kitarovic ubuduce postupiti tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu a nama prepustiti brigu za naše", kazao je Izetbegovic.

On zamera Grabar-Kitarovic da je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu, kaže Izetbegović i dodaje da nije dobro BiH nazvati neemancipovanom zemljom, komentarisati odevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuvelicavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo dodavati dvije nule na broj povratnika sa stranih ratišta...

"Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH dakle, par desetina a ne par hiljada kako je to ustvrdila predsednica Hrvatske. U prošloj godini nije zabeležen nijedan odlazak na strano ratište iz BiH. Naše službe sigurnosti aktivno se i uspešno nose s ovim problemom, razmjenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, ukljucujuci i one u Hrvatskoj", rekao je Izetbegovcih, navodi Fena.

Mektić: Hrvatskoj uvek treba politika konflikta

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić negirao je danas navode iz Hrvatske da se u BiH vratilo nekoliko hiljada islamskih ekstremista, dodajući da Hrvatskoj "uvek treba politika konflikta".

Mektić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da "problem ekstremizma postoji u BiH, ali i u celom regionu".

On je rekao da nisu tačne informacije koje je iznela hrvatska predsednica Kolinda Grabar - Kitarović da se u BiH vratilo nekoliko hiljada islamskih ekstremista, koji su se u Siriji i Iraku borili na strani Islamske države.

"Hrvatskoj treba politika konflikta. Posle Srbije na red je došla BiH. Hrvatska temelji odnose na insinuacijama i netačnim informacijama. Izveštaj Državne agencije za istrage i zaštitu o kojem Grabar - Kitarović govori ne postoji", kazao je Mektić.

Grabar - Kitarović je rekla ove nedelje da Hrvatska obaveštajna služba poseduje "dramatičan" izveštaj Sipe, koji govori o BiH kao "vehabijskom žarištu".

Ministar bezbednosti BiH rekao je da se Hrvatska "sveti" BiH zbog hapšenja bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane u Orašju, osumnjičenih za ratne zločine.

"Hrvatska se sveti BiH zbog slučaja Orašje. Neka hrvatska predsednica pogleda istini u oči kad su u pitanju žrtve u Jasenovcu", istakao je Mektić.

Mektić je rekao da ne želi biti deo EU, ako je Hrvatska predstavlja. "Ako Hrvatska predstavlja EU, dabogda ja nikad ne otišao u nju", naveo je on.

On je rekao da je iz BiH na ratište u Siriji otišlo 226 osoba, da ih je tamo trenutno 115, jer ih je poginulo 65, a vratilo ih se 45.

"U poslednjih pola godine nije bilo nijednog odlaska iz BiH na sirijsko ratište", dodao je ministar bezbednosti BiH.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Izetbegović odgovorio Grabar- Kitarović: U Hrvatskoj buja USTAŠKI EKSTREMIZAM!

Izvor: Blic, 07.Dec.2016

Predsedavajući Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović rekao je danas da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović preuveličala broj povratnika iz tzv. Islamske države u BiH te da njene izjave nisu odmerene...Izetbegović smatra da bi svi lideri u regionu trebali dva puta razmisliti prije nego...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.