Kurdski lider: Da oslobodimo Raku, nemamo veze sa Rusima

Izvor: B92, 28.Maj.2016, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdski lider: Da oslobodimo Raku, nemamo veze sa Rusima

Lider sirijske kurdske Partije demokratskog saveza Salih Muslim rekao je za Sputnjik da je oslobađanje grada Rake od životne važnosti.

Kurdske milicije su pokrenule veliku ofanzivu na nezvaničnu prestonicu paravojne terorističke organizacije Islamska država.

“Raka je centar Islamske države. Odatle stiže oružje i iz Rake stižu novi borci koji popunjavaju redove terorista. Taj grad je stalni izvor opasnosti za čitavu Rožavu, teritoriju koju naseljavaju sirijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kurdi. Zato je konačno oslobađanje Rake od džihadista od životne važnosti za čitavu oblast. Cilj ove operacije je likvidacija opasnosti koja potiče iz tog regiona. Operacija je dugo planirana. Drugi važni zadatak je da se u potpunosti prekinu veze između Rake i drugih centara terorista Islamske države“, rekao je Muslim.

Dodao je i da postoji verovatnoća da bi Turska i Saudijska Arabija mogle da izvrše zajedničku ofanzivu na teritoriji Sirije.

“Turska i Saudijska Arabija se inače posredno mešaju u unutrašnja pitanja Sirije. Iz perspektive međunarodnog zakonodavstva ova dejstva su apsolutno nedopustiva. Mi se kategorički zalažemo protiv bilo kakvog mešanja u unutrašnje poslove Sirije“, kaže Muslim.

Istakao je i da sa Rusijom nemaju nikakve političke niti vojne sporazume, ali i konstatovao da Rusija insistira na učešću Kurda na pregovorima u Ženevi jer zna važnost uloge Kurda u regionu.

Prema njegovim rečima, Partija demokratskog saveza ne želi da uspostavi nikakve odnose sa sirijskim rukovodstvom, kao i da postoje različiti predlozi o novom Ustavu Sirije i da UN, Rusija i SAD rade na tom projektu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.