Kurdi hoće državu, ne fermaju Erdogana

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2017, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurdi hoće državu, ne "fermaju" Erdogana

Kurdski komandanti u severnoj Siriji ove nedelje su objavili da Rusija u toj oblasti gradi vojnu bazu i da će pomoći u obuci kurdskih boraca. Moskva je osporila te tvrdnje, ali analitičari kažu da je to znak sve veće uloge Kurda u regionu.

Preko granice, Irak se suočava sa potencijalnom prekretnicom, kako se bitka za Mosul približava kraju, s obzirom na sve veća nagađanja da Kurdi na autonomnom severu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << mogu ponovo da počnu da vrše pritisak za sticanje nezavisnosti.

- Uprkos tvrdnjama kurdskih boraca, Moskva je demantovala da planira da otvori bilo kakve nove baze. Međutim, Rusija ostaje neko ko ima odlučujuću ulogu - kaže analitičarka Bliskoistočnog centra u Londonskoj školi ekonomije Zejnep Kaja.

Sposobnost Kurda da obezbede pordšku Vašingtona i Moskve dovela je do toga da Turska izgleda sve više izolovano. Ankara smatra Jedinice za zaštitu naroda (YPG) terorističkom grupom, povezanom sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), koja decenijama vodi borbu u Turskoj.

Kurdski borci takođe imaju centralnu ulogu uz snage iračke vlade i šiitskih paravojnih jedinica u bici za oslobođenje Mosula od Islamske države.

- Brojne strane će biti tu i učestvovaće u oslobođenju te oblasti. Zato će i želeti da učestvuju u uobličavanju budućnosti tog regiona. A tada ćemo videti političku borbu - smatra Zejnep Kaja.

Sve više se nagađa da će Kurdi u Iraku obnoviti svoje napore da dobiju nezavisnost. U ponedeljak je američki predsednik SAD Donald Tramp u Beloj kući primio premijera Iraka. Analitičari smatraju da će SAD verovatno svako nastojanje Kurda da dobiju nezavisnost posmatrati kao dodatak već postojećem haosu u regionu, koji je već razoren konfliktom.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.