Izvor: Blic, 09.Dec.2016, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hezbolah: Nismo obećali da se nećemo svetiti Izraelu

Libanski radikalni pokret Hezbolah demantovao je danas da je obećao Rusiji da neće vojno odgovoriti na navodne napade Izraela na snage te šiitske organizacije u Siriji u sredu.

Ti izveštaji su "potpuna laž i izmišljotina", navedeno je u saopštenju pročitanom preko televizije Hezbolaha Al-Manar, prenose izraelski mediji.

Međutim, Hezbolah ipak nije najavio napad.

Sirijski režim je optužio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Izrael da je ispalio rakete zemlja-zemlja na vojnu bazu Mezeh kraj Damaska u sredu, pričinivši štetu, ali žrtava nije bilo.

Ukoliko bi se Hezbolah koji se u Siriji bori na strani snaga sirijskog predsednika svetio, to ne bi bio prvi udar na Izrael od Drugog libanskog rata 2006. Gerilci Hezbolaha i izraelska armija ratovali su tada više od mesec dana.

Januara 2015. nakon izveštaja o izraelskom vazdušnom udaru na konvoj u kojem su bili operativci Hezbolaha i Irana koji su gradili bazu na sirijskom delu Golana, Hezbolah se osvetio raketnim napadom, ubivši jednog izraelskog vojnika i komandira.

Izraelski mediji komentarišu da izveštaji da bi se Hezbolah mogao uzdržati od napada na Izrael sugerišu da su iz Moskve stigle naredbe vođi te proiranske organizacije Hasanu Nasralahu.

Ministar odbrane Avigdor Liberman rekao je u sredu da Izrael "prvenstveno štiti svoje građane, brani suverenitet i sprečava krijumčanrenje unapređenog oružja, vojne opreme i oružja za masovno uništenje iz Sirije Hezbolahu".

U aprilu je Netanjahu prvi put priznao izraelske vazdušne udare na sirijsku tetoriju kako bi se zaustavili konvoji oružja navodno namenjenog Hezbolahu.

Izrael uglavnom nastoji da se drži po strani od rata u susednoj Siriji, ali odgovora na prelivanje sukoba preko granice, za koje veruje da su taktička greška.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.