Hašemitska kraljevina JORDAN pred ulaskom u KRVAVI sirijski RAT?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hašemitska kraljevina JORDAN pred ulaskom u KRVAVI sirijski RAT?!

Sirijski rat kuca na vrata bliskoistočne monarhije

Sa borbenim uspesima protiv terorističke grupe Islamska država (IS) u Siriji i Iraku, terorističke snage grozničavo traže neki izlaz. Pronalaze ga delom u južnim sirijskim pustinjama u graničnom području Sirije, Jordana i Iraka, gde se pridružuju ekstremnoj naoružanoj sunitskoj grupi Ahrar al-Šam (koju podržava Turska) i Al-Kaidinom savezniku Džabhat >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Fatah al-Šam (bivša Nusra), koji se sada opet preimenovao u Hajat Tahrir al-Šam (Pokret oslobađanja Sirije).

Foto: Reuters

Odavde plan nije toliko da se proširi teroristički uticaj u Siriji, već da se terorističke snage pregrupišu i potencijalno pređu granicu u pustinjske predele Iraka i Jordana. Hašemitska kraljevina Jordan zbog toga strahuje da bi se konačno nestabilnost iz Sirije mogla preliti u Jordan.

Zbog toga se govori o novoj velikoj združenoj vojnoj operaciji u kojoj će glavninu snaga činiti jordanska vojska, uz podršku američkih i britanskih specijalnih snaga. O tome se govorilo na sastanku jordanskog kralja Abdulaha II. i američkog predsednika Donalda Trampa početkom aprila. Kralj je potvrdio da se razgovaralo o toj temi u intervjuu za Vašington Post. Kralj se boji da bi džihadisti IS mogli da pobegnu kroz neku rupu iz Mosula i Rake, te da će krenuti iz Deir ez-Zora u istočnoj Siriji prema jordanskoj granici.

Foto: Reuters

Tome ne pomaže ni statistika jordanskih boraca u redovima terorista koji govore da se od 2011. IS u susednim zemljama pridružilo oko četiri hiljade Jordanaca. Pretpostavlja se da će se barem 500 njih vratiti u Jordan gde prete terorističkim napadima. IS je zapravo već objavio 20 minuta dugački film s četvoricom jordanskih terorista koji su javno zapretili jordanskoj vlasti i pozvali svoje istomišljenike na napade protiv vojske, policije i bezbednosne službe.

Ujedno su pohvalili napad na zamak Kerak u decembru prošle godine, kada su džihadisti ubili devet čuvara i jednog kanadskog turistu. Na kraju snimka obezglavljuju četvoricu Sirijaca koje IS optužuje da su obučavani u Jordanu.

Foto: Reuters

Realnih podataka o pripremanju akcije čišćenja u južnoj Siriji nema, ali je indikativna najava Amana da će se od 7. do 18. maja održati združena vojna vežba u Jordanu pod imenom Voljni Lav (Eager Lion). U toj vežbi će učestvovati uz Jordan i SAD i još 22 druge zemlje. Poznato je da Jordanci podržavaju Novu sirijsku vojsku, koju čine lokalna sirijska plemena i Slobodna sirijska vojska (FSA) na jugu zemlje, ali Aman izričito ističe da je cilj ove Nove sirijske vojske borba protiv IS i drugih terorističkih grupa, ali ne i protiv sirijske vlasti u Damasku.

Jordanci u njima vide određen štit, ali možda su teroristi već pronašli lakši put infiltracije u zemlji. Naime, sirijski izbeglički kamp Rukban nalazi se samo nekoliko kilometara severno od sirijsko-jordanske granice, a IS je prošlog juna odavde izveo samoubilački napad na granične položaje i ubio šest vojnika. Ujedno su američke, britanske i sirijske odbrambene snage jedva uspele da odbace iznenadan napad 10. aprila na bazu Al-Tanf, takođe na granici.

Foto: Reuters

 U dolini reke Jarmuk, par kilometara od granice i vrlo blizu drugog najvećeg jordanskog grada Irbida, deluje saveznik IS-a vojska Halida ibn al-Valida. Ima ih oko 1500, bore se s relativno brojnom artiljerijom i T-55 tenkovima. Grupa je zavladala selima kraj reke Jarmuk u februaru i iznenada je postala jaka sila koja je napadala u prethodnim operacijama sa borcima-spavačima. Uz brojne druge grupe u južnoj Siriji, ova je uspela u metežu raznoraznih frakcija da zapleni naoružanje i sada su jedna od najčvršćih pretnji jordanskoj granici.

Složeniju pretnju čini Tahrir al-Šam koji u poslednje vreme zadobija široka područja oko južnosirijskog grada Dare. To napredovanje sprečava Jordan u izvršavanju dogovora postignutog s Rusijom unutar političkog procesa u Ženevi i Astani. Aman i Moskva su se dogovorili da će zajednički umiriti južnu Siriju i dovesti na regionalnom nivou predstavnike „umerene“ sirijske opozicije koja prisustvuje pregovorima u Kazahstanu.

Foto: Profimedia

Umesto toga, militanti su na jordanskoj granici, što traži jordanski vojni odgovor. Ulaskom Jordana u sukob u Siriji samo bi se povećala heterogenost sirijskog rata i produžilo ratno razdoblje sa stalnim pokušajima strateških dobiti na terenu.

Jordan je ujedno jedan od najvećih protivnika širenja iranskog uticaja u regiji. Kralj Abdulah je slavno još početkom 2010-ih obelodanio da se stvara „šiitski luk“ koji preti ravnoteži i stabilnosti Bliskog istoka. Kao bliski saveznik SAD-a, Aman traži svoje mesto u bliskoistočnoj priči, ali usled velikih ekonomskih poteškoća i stalne vezanosti uz palestinsko pitanje, Jordan ne može izaći iz okvira lokalnih izraelsko-palestinskih kavgi.

Foto: Profimedia

Prisustvo šiitskih milicija i boraca Hezbolaha u južnoj Siriji, kao i Brigade Kuds, stvara Jordanu veliki problem; ne samo da to uvodi potrebu definisanja odnosa Amana i Teherana, nego u celu priču uvodi i Izrael. S obzirom da Palestinska samouprava očekuje pomoć Jordana i Egipta za uključenje Amerikanaca u mirovni proces s Izraelom, svaka neravnoteža odmaže tim nastojanjima. Naravno, ako je uopšte moguće proceniti da bi Vašington ulazio u taj proces bez sklonosti Izraelu.

Kralj Abdulah se zapravo već susreo s egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i to u Vašingtonu početkom aprila. Obojica su se pre toga susreli s Trampom, 29. marta u Amanu, gde se održavao 28. sastanak Arapske lige.

Foto: Profimedia

Na tom samitu Palestina je bila na vrhu rasprava, a palestinski zvaničnici su uticali na konačnu deklaraciju po kojoj ministri spoljnih poslova arapskih zemalja ponavljaju svoje trajne napore za ponovno pokretanje ozbiljnih i korisnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine koji mogu poništiti trenutni status kvo, a koji bi potom stvorio rešenje dveju država i stvaranje nezavisne palestinske države s granicama iz 1967. i Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Arapska liga je poručila da je to jedini put ka miru i stabilnosti. Ovi susreti arapskih čelnika vlada i država pokazatelj je solidarnosti arapskih nacija, ali u stvarnosti su vrlo malo pospešili život u arapskim državama i nisu uopšte mogli da zaustave raspad društva i građanske ratove u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu.

Foto: Profimedia

Čini se da nova američka politika ima fokus na Egipat i Jordan, smatrajući ove dve zemlje ključnim za izgradnju novog vašingtonskog pristupa Bliskom istoku i pronalaženju stabilnosti po američkom receptu. Najjasnije je to izraženo u simbolici da je Abdulah prvi arapski čelnik države koji je posetio Vašington nakon Trampove inauguracije, a Sisi je prvi egipatski predsednik u službenoj poseti SAD-u od 2004. Tri zemlje su i složne u političkim potezima. Kad su Amerikanci raketirali Siriju u znak odmazde zbog sumnjivog hemijskog napada, Jordanci i Egipćani su pohvalili taj potez.

Foto: Profimedia/ilustracija

 Najava moguće vojne operacije u južnoj Siriji stoga ne mora biti samo vezana uz iskorenjivanje terorista. Stvaranje bezbedne zone pod jordanskom upravom na jugu Sirije je rizično jer stvara mogućnost sukoba sa sirijskom vojskom, Hezbolahom i ruskim snagama. Jordanci bi se mogli preko noći naći u borbi za teritoriju i uticaj dok kontrolišu svoju granicu i tzv. sigurnu zonu.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.