Gužva u Prihvatnom centru u Preševu

Izvor: RTS, 02.Sep.2015, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gužva u Prihvatnom centru u Preševu

Poslednjih desetak dana, kroz Prihvatni centar u Preševu prosečno dnevno prođe od dve do dve i po hiljade migranata, kažu u Komesarijatu za izbeglice i migracije. Iz Makedonije dolaze u talasima, kratko se zadrže u kampu u Miratovcu, a potom pešače do centra u Preševu, gde se registruju.
Više od 600 migranata je unutar Centra, u šatorima. Ispred, na ulici je još oko 500 ljudi. Abdul iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sirije sa porodicom je stigao pre dva dana.

"Teška je situacija. Mi smo osmočlana porodica, četvoro je u kamp ušlo juče, a četvoro je spavalo van kampa, između automobila", kaže Abdul iz Sirije.
I Muhamed putuje iz Sirije. Sa suprugom i dvoje dece traži bolji život, sigurnost.
"Ovde je dobro, hrana je dobra, sve je normalno, ali nedostaje voda, jer je mnogo ljudi koji čekaju", kaže Muhamed Nu iz Sirije.
Ekipe Crvenog krsta pomažu migrantima, dele obroke, vodu. Prioritet imaju žene, deca i bolesni, ali zalihe pomoći nestaju.
"Nedostaje higijena, a hranu imamo za nekih pet-šest dana. Za decu nam je potrebna hrana, kašice, mleko", rekao je sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Alimi.
U kampu u Miratovcu trenutno nema migranata, ali nadležni očekuju nove grupe do kraja dana i tokom noći.
Lekarske ekipe dežuraju danonoćno, spremno čekaju nove izbeglice. Dnevno pregledaju i zbrino od 100 do 200 ljudi.
Prof. dr Saša Sovtić sa Medicinskog fakulteta u Prištini rekao je da među migrantima ima dosta dece tako da bolesti koje su prisutne kod njih su iscrpljenost, dehidratacija, ali dosta njih se žali i na glavobolje, sunčanice i slično.
Od otvaranja Prihvatnog centra u Preševu, početkom jula, registrovano je, prema podacima Crvenog krsta, oko 70.000 ljudi, pre svega iz Sirije, Avganistana i Iraka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.