Ekstremisti pogubili stotine Iračana

Izvor: VOA, 30.Okt.2014, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti pogubili stotine Iračana

Iračke vlasti tvrde da su ekstremisti iz Islamske države ove nedelje pogubili više od 200 ljudi, dok je organizacija “Hjuman rajts voč” navela da su džihadisti ubili 600 zatvorenika u junu.

Irački bezbednosni zvaničnici naveli su da je u masovnoj grobnici blizu grada Ramadija pronađeno 150 tela pripadnika sunitskog plemena Albu Nimr, koje je pružalo otpor tokom napredovanja Islamske države zapadno od Bagdada.  Posmrtni ostaci više od 70 ostalih žrtava pronađeni >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << su blizu grada Hit.

Prema izjavama očevidaca, jedan od pripadnika Islamske države rekao je da su pogubljenja kazna za sve koji se suprostavljaju toj esktremističkoj organizaciji.

U odvojenom izveštaju, Hjuman rajts voč je naveo da su džihadisti 10. juna pogubili oko 600 zatvorenika u zatvoru Baduš, u okolini iračkog grada Mosula. Ta organizacija navodi da su pobunjenici razdvojili sunitske i šiitske zatvorenike, a zatim pucali na šiite automatskim oružjem. Petnaest zatvorenika preživelo je masakr.

U međuvremenu, prvi pripadnici iračkih kurdskih snaga stigli su u Kobani kako bi pomogli sirijskim Kurdima koji pokušavaju da odbiju napad Islamske države na taj pogranični grad. Samo deset pešmerga boraca je prešlo u Kobani iz Turske, dok bi trebalo da im se pridruži još 140. Kurdski borci naoružani su automatskim puškama, teškom artiljerijom i raketnim lanserima.

Sjedinjene Države su pak saopštile da su danas izvele još 10 vazdušnih napada na položaje ekstremista blizu Kobanija, te po dva u drugim delovima Sirije i u Iraku.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.