Bondarjov: Turski lovci čekali ruski Su-24 u zasedi

Izvor: RTS, 28.Nov.2015, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bondarjov: Turski lovci čekali ruski Su-24 u zasedi

Turski borbeni avion F-16 koji je oborio ruski bombarder Su-24 nalazio se u sirijskom vazdušnom prostoru 40 sekundi, dok ruski avion nije prešao na teritoriju Turske, izjavio je glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov.
Bondarjov je rekao da su turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom bombarderu.

"Prema podacima kontrole, turski avion se u sirijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vazdušnom prostoru zadržao 40 sekundi, dva kilometra u dubini njene teritorije", rekao je Bondarjov, preneo je Tas.
Dodaje da je, nakon što se približio ruskom avionu na udaljenosti pet do sedam kilometara, što dokazuje da je F-16 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, turski avion naglo skrenuo nadesno i nestao sa radara.
Ispaljivanje rakete je, prema njegovim rečima, potvrdila posada drugog ruskog Su-24, čija posada je primetila beli dim i prijavila ga, preneo je Sputnjik.
Bondarjev je rekao da su turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom Su-24 i da je to bila bila ranije planirana akcija.

"Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva F-16 u zoni dežurstva od 21.11 do 22.26 – sat i 15 minuta na visini od 2.400 metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasede u vazduhu nad teritorijom Turske", rekao je Bondarjov.
Navodi da za let F-16 iz vazdušne baze "Dijarbakir" sa položaja dežurstva na zemlji do mesta ispaljivanja rakete treba 46 minuta, 15 minuta je potrebno za pripremu i poletanje aviona, a još 31 minut za put do mesta lansiranja rakete.
"Na takav način, presretanje aviona Su-24M iz položaja dežurstva na zemlji sa aerodroma 'Dijarbakir' je nemoguće, jer je potrebno više vremena od minimalnog vremena za napad na cilj – 12 minuta. Turski lovci su postavili zasedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija", izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.
Posada ruskog bombardera Su-24M nalazila se najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na ekstremiste u Siriji, izjavio je Bondarjov.
Prema njegovim rečima, ruski piloti nisu dobili nikakva upozorenja od strane turskih pilota.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RUSKI GENERAL: Obaranje aviona planirana akcija

Izvor: Večernje novosti, 28.Nov.2015

Turski lovci su postavili zasedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija, izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov. Turski lovci “F-16”, koji su oborili ruski avion, zadržali su se 40 sekundi u vazdušnom prostoru...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.