Ban traži istragu o napadu na školu u Siriji

Izvor: B92, 28.Okt.2016, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban traži istragu o napadu na školu u Siriji

Njujork -- Gensek UN Ban Ki-mun zatražio je da se sprovede istraga vazdušnog napada na školu u Siriji, u kojem je poginulo više od 20 osoba, uglavnom dece.

"Ako se ispostavi da je škola juče namerno pogođena, to bi mogao da bude ratni zločin”, naveo je Ban u saopštenju.

Bivši britanski premijer Gordon Braun takođe je zatražio da se istraži da li je počinjen ratni zločin i ocenio da je reč o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << “najgorem napadu na učenike, od ukupno 98 odvojenih napada na sirijske škole u poslednje dve godine”, prenosi Glas Amerike.

Ratni avioni su izveli šest napada na jedno selo u pokrajini Idlib, koja je pod kontrolom pobunjenika i između ostalog pogodili školu, gde je poginulo šest nastavnika i 22 učenika, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Opservatorija i Bela kuća saopštili su da je za napade odgovorna sirijska ili ruska vlada.

"Još ne znamo da li je vazdušni napad izveo Asadov režim ili Rusi, ali znamo da je jedno do njih”, saopštio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

Međutim, portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da ruski avioni nisu ulazili u vazdušni prostor iznad škole u vreme napada, uz tvrdnju da snimci pogođene lokacije, koje je napravio ruski dron, ne potkrepljuju tvdnje da je reč o vazdušnom napadu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.