“NEMA TITA, NI BRATSTVA I JEDINSTVA” Američki stručnjak za bezbednost za “Njujork Obzerver”: Podeliti BiH između Srbije i Hrvatske, od ostatka napraviti državu

Izvor: Blic, 04.Maj.2017, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“NEMA TITA, NI BRATSTVA I JEDINSTVA” Američki stručnjak za bezbednost za “Njujork Obzerver”: Podeliti BiH između Srbije i Hrvatske, od ostatka napraviti državu

Kako zaštititi Balkan od Putina, pita se američki stručnjak za bezbednost i bivši analitičar i obaveštajac NSA Džon Šindler i daje odgovor: “Zapad treba prihvatiti svoje greške u jugoistočnoj Evropi i ispraviti ih, pre nego što to učini Kremlj”.

Tekst je objavio “Njujork Obezerver” čiji je vlasnik Džered Kušner, zet i savetnik aktuelnog američkog predsednika Donalda Trumpa, prenosi Bljesak.info.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Prema Šindleru, pravi izazov koji stoji pred Zapadom jeste poništavanje koju su omaškom naneli nad olupinama Jugoslavije, pre gotovo cele jedne generacije. Širom Jugoslavije, kako naovodi, NATO i EU insistirali su na očuvanju unutaršnjih granica propaloga komunističkog režima, iako su one predstavljale birokratski hir komunističkih državnika, a ne etničku realnost.

Na prvom mestu, Šindler stavlja popravljanje stanja u Bosni i Hercegovini.

- Ta oronula pseudo-država nikad se nije oporavila od katastrofe 1992.-1995., a milijarde novčane pomoći nestale su zahvaljujući bujajućoj korupciji i kriminalu. Nakaradno podeljena između muslimansko-hrvatske Federacije i Republike Srpske, Bosna i Hercegovina kakvu su stvorili Amerikanci u Dejtonu nije funkcionalan oblik vladavine, i nikada neće biti. Dejton je bio zamišljen kao kratkoročno sredstvo za krvave rane, ali postao je trajan i nepromenjiv, iako ga više niko u državi ne želi takvog – navodi Šindler.

On dodaje da se Dejton ne može da popravi, nego ga treba oboriti.

- Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to već odavno želi. Budući da nito ne može razumno objasniti zašto se komunističke granice Srbije mogu menjati – kao što to su menjane nakon Kosovskoga rata - ali granice BiH ne mogu, NATO i EU trebaju zaustaviti to licemerje zbog kojega Srbija samo dodatno prezire Zapad. Etnički hrvatskim delovima zemlje, naročito zapadnoj Hercegovini, trebalo bi dopustiti da se pridruže Hrvatskoj; većina stanovnika ionako već ima hrvatske pasoše – navodi on za “Njujork Obzerver”.

On dodaje da ostatku Bosne i Hercegovine “sada predominantno muslimanske (glavni grad Sarajevo, do 1992. bio je multikulturalni dragulj, a danas su ostali malobrojni hrišćani) trebalo bi dopustiti da ide svojim putem, s ubrzanim pridruženjem NATO i EU”.

- Ta će mala država biti blisko vezana uz Hrvatsku, ekonomski i politički gledano, a dovođenje ostatka BiH u zapadne političke i bezbednosne strukture može samo poboljšati regionalnu stabilnost. To će pomoći da se neugodni problem džihadista u Bosni reši do kraja - zaključuje Šindler.

On dodaje da su širom regiona. NATO i EU zagovarali fantazije etničkoga suživota i sloge, insistirajući da se "bratstvo i jedinstvo" iz komunističke ere, između različitih naroda bivše Jugoslavije može ponovno stvoriti, uz dovoljno strogih bukvica i novčane pomoći.

- Bolna je istina da je maršal Tito održao Jugoslaviju na okupu kombinacijom harizme, političkog umeća i vrlo neugodne tajne policije - a NATO i EU nemaju ništa od toga. Umjesto da prihvate neugodnu realnost, Zapad je pokušavao očuvati komunističke granice i nigde nije uspeo. U BiH i Kosovu, manjine koje su izbegle ili proterane tokom rata odbile su da se vrate. Može se raspravljati je li to motivisano strahom ili etničkim partikularizmom, ali činjenica da se ne žele vratiti je nesporna- navodi on.

On naglašava da je vreme da Zapad prizna ove svoje promašaje.

- To će zahtevati novo crtanje Titovih karata, što će dovesti do gubitaka i dobitaka za sve etničke grupe. Međutim, ako se ta promena ne reši, dugoročni će rezultati biti poučniji nego opasan nered koji sada postoji pred NATO- om i EU -  istakao je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Američki medij: BiH podijeliti između Srbije i Hrvatske, ostatak ubrzano pridružiti EU

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2017

NJUJORK - Kako zaštititi Balkan od Putina, pita se američki stručnjak za bezbjednost, bivši analitičar NSA i kontraobavještajac, Džon Šindler, te daje odgovor: Zapad treba da prihvati svoje greške u jugoistočnoj Evropi i ispravi ih, prije nego što to učini Kremlj...Tekst je objavio "New York...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.