Ruski pokušaj da utiče na CG  kontraproduktivan

Izvor: B92, 23.Nov.2015, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ruski pokušaj da utiče na CG " kontraproduktivan"

Pokušaj Rusije da spreči poziv Crnoj Gori za ulazak u NATO izazvao je suprotan efekat, piše moskovski dnevnik Komersant.

Komersant navodi da je nemački list Velt, pozivajući se na diplomatske izvore, u subotu objavio da će 1. decembra šefovi diplomatija NATO uputiti Crnoj Gori poziv za ulazak u Alijansu i ocenjuje da se "curenje informacije o predstojećem širenju NATO očigledno nije dogodilo slučajno". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Dnevnik podseća da je ruska Državna duma u petak usvojila "krajnje oštru izjavu" protiv ulaska Crne Gore u NATO.

Pored toga, dodaje Komersant, po informaciji Velta, Rusija je uputila pismo nekim članicama NATO kojim ih je takođe upozorila da će ulazak Crne Gore dovesti do pogoršanja odnosa Rusije i Alijanse.

"Ruska upozorenja imala su suprotan efekat", piše dnevnik i navodi izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Beogradu da bilo koje mešanje Rusije može samo da ojača spremnost članica NATO da upute poziv.

Komersant dodaje da su u Podgorici "mirno reagovali na upozorenje Moskve", da je premijer Milo Đukanović rekao da Rusija ima pravo da se protivi širenju Alijanse, ali da Crna Gora kao nezavisna država takođe ima pravo da bira svoju budućnost.

Dnevnik piše da je među crnogorskim parlamentarnim strankama izjavu Dume otvoreno podržala samo Nova srpska demokratija koja je bila jedan od organizatora protesta u Podgorici.

"Pokušavajući da ne dozvoli ulazak Crne Gore u NATO, Moskva se, izgleda, orijentiše upravo na te snage", ocenjuje list, dodajući da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo jednog od učesnika protesta Milana Kneževića iz Demokratske narodne partije da krajem novembra poseti Moskvu.

"Rejting te partije nije veći od par procenata, ali je njen lider istupio za formiranje antinatovske koalicije u republici, što je, izgleda i opredelilo izbor", ocenjuje Komersant.

List ocenjuje da perspektive stvaranja jakog antinatovskog bloka u Crnoj Gori nisu velike zbog odnosa snaga u parlamentu, a da to onemogućavaju i tesne veze crnogorskih vlasti sa rukovodstvom Srbije.

"Bez podrške Beograda, prosrpske opozicione partije u Crnoj Gori, koje su kostur protivljenja NATO, teško da mogu na nešto da računaju. Srbija, mada zvanično ne odbacuje neutralnost, sprovodi politiku aktivnog zbližavanja sa Alijansom, što je potvrdila i poseta Stoltenberga Beogradu", ocenjuje Komersant.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Poziv Crnoj Gori u NATO udarac Rusiji"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2015

Ulazak Crne Gore u NATO o čemu bi mogla biti doneta odluka početkom decembra, naneće udarac evropskoj bezbednosti i odnosima Rusije i Alijanse, izjavio je danas direktor Odeljenja opšteevropske saradnje ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Kelin...Kelin je Interfaksu izjavio da je "sada teško...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.