Nikolić i patrijarh Irinej na prijemu u Banjaluci

Izvor: RTS, 09.Jan.2017, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i patrijarh Irinej na prijemu u Banjaluci

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, koji prisustvuje obeležavanju Dana Republike Srpske, izjavio je u Banjaluci da poštuje Bosnu i Hercegovinu i želi njen napredak, te da je uspeh BiH nezamisliv bez uspeha RS-a, kao što i ona ne može dobro da napreduje ako ne napreduje celokupna BiH. Patrijarh Irinej poručio je da je Republika Srpska nastala jedinstvenom željom naroda s nadom da su, kako je rekao, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << velika stradanja iza nas. Milorad Dodik je na svečanom prijemu istakao da Srpska ne radi nikome iz inata.
Nikolić je rekao da treba stvarati uslove da u oba bosansko-hercegovačka entiteta ljudi budu srećni i zadovoljni, te da bez obzira na sve što se dešavalo treba da nađu ono što ih spaja i krenu dalju.

Podsetivši na polemike koja se prethodnih dana vodila o tome da li treba da dođe danas u Banjaluku na proslavu, Nikolić je rekao da nije imao dilema u vezi s tim pitanjem i da ima dovoljno argumenata da odbaci sve primedbe.
Dodao je i da je "RS na referendumu donela odluku koji će dan da slavi i upitao kakve to veze ima s Ustavnim sudom BiH ili sa osećanjima nekog drugog naroda, koji takođe mogu da slavi šta god žele".
Nikolić je rekao da je RS "jedna multietnička država, što drugi delovi nisu uspeli da ostvare i da se u njoj poštuje svačija volja", te da BiH više nikada ne može da utiče da li će postojati RS i da njeni građani ne treba da strahuju da će biti poništena.
Predsednik Srbije je dalje ocenio da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović "umislio da je predstavnik svih građana u BiH", javlja izveštač Tanjuga
"Ovo je veliki dan za sve nas i pokazuje našu volju i odlučnost", poručio je Nikolić i zaključio porukom da su Srbi s obe strane Drine jedan narod, da se tako osećaju i tako žive.
Domaćin prijema je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a srpski patrijarh Irinej je poručio da danas svi Srbi ovaj dan doživljavaju kao svoj dan.

"Danas je dan kad Republika Srpska slavi svoj rođendan, 25 godina na radost svih nas", rekao je patrijarh Irinej na svečanom prijemu, javio je izveštač Tanjuga.
Patrijarh je rekao da je Republika Srpska stvorena da bi sačuvala opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.
"Republika Srpska je nastala jedinstvenom željom naroda", kaže patrijarh Irinej s nadom da su, kako je rekao, velika stradanja iza nas.
On je poručio i da je Srpska smetnja onima koji ne vole srpski narod.
Dodik je kazao da Republika Srpska slavi danas svoj rođendan.
"Ponosan sam na činjenicu da pripadam narodu koji nije odustao i kad se stradavalo", izjavio je Dodik.
Pozdravljajući prisutne zvanice, on je rekao da Srpska ne radi nikome iz inata.
"Želim da svi ovde živimo u miru. Svi smo ovde da bi pokazali da smo jedinstveni. Jedinstveno smo okupljeni oko ideje koja se zove Republika Srpska. Srbi na ovom prostoru znaju da nemaju slobodu, ako nemaju državu", poručio je Dodik.

Istakao je da je Srpska sinonim slobode i da je osnovana sa ciljem da očuva srpski narod na ovim prostorima.
"Pokušaj da ostanemo zajedno sa Srbijom nisu hteli da prihvate ni oni koji žive na ovom prostoru, a ni nepravredna međunarodna zajednica tog vremena. Zato je bilo logično, da ne bi doživeli pakao Jasenovca i sličnog, da se formira država. Ovo je država naše slobode", rekao je Dodik.
Tu slobodu, prema njegovim rečima, nikada nismo hteli da uzmemo samo za sebe. Puno je, kaže, primera u istoriji Srba da je naš narod delio slobodu sa drugima.
"Slobodu koju smo podarili od Vardara pa do Triglava, ono što smo doživeli kao narod u raspadu bivše Jugoslavije, pokazalo je da ideja Jugoslavije nije bila najbolja ideja srpskog naroda. Moramo sada jasno reći šta su naši nacionalni narodni ciljevi i šta hoćemo da uradimo. Potpuno znam da ti ciljevi nisu upereni ni protiv koga, već želimo da se uvažava naša istorija i istina", podvukao je Dodik.

Ponosan je, dodaje, što je u delikatnim i teškim uslovima ostalo jedinstvo opozicije i vlasti da se baš na 9. januar slavi Dan Srpske.
"To govori o tome da su svi zajedno imali osećaj za trenutak i odgovornost. Samo oni političari koji narodu obezbede da žive u miru mogu doprineti narodu", kazao je on.
Dodik se posebno zahvalio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na tome što je, kako je rekao, u vreme njegovog predsedavanja Srpska imala uvek razumevanje u Beogradu, kao i premijeru Aleksandru Vučiću što je radio na dobrim odnosima sa RS.
Prijemu su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Nela Kuburović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić: RS je na referendumu rekla šta hoće, nisam se dvoumio oko dolaska u Banjaluku

Izvor: Beta, 09.Jan.2017

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) na referendumu rekla da hoće da slavi 9. januar kao svoj Dan Republike i da za njega nije postojala dilema da li će doći na proslavu Dana RS."Treba pronaći ono što nas spaja, a ne razdvaja. Srpska je rekla...

Nastavak na Beta...

'Nema uspešne BiH bez uspešne Republike Srpske'

Izvor: Beta, 09.Jan.2017

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Banjaluci da nema uspešne Bosne i Hercegovine bez uspešne Republike Srpske (RS).Nikolić je na svečanoj akademiji povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kazao da je ona nastala "zato što su drugi hteli da razbiju Jugoslaviju"."Pre 25 godina...

Nastavak na Beta...

Proslava dana RS uprkos odluci suda

Izvor: VOA, 10.Jan.2017, 00:36

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik priredio je danas u Banjaluci svečani prijem povodom Dana Republike u Administrativnom centru Vlade RS, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Aleksandar...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.