I Tesla među slavnim Hrvatima

Izvor: Večernje novosti, 29.Mar.2013, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Tesla među slavnim Hrvatima

ZAGREB SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”ČASOPIS ”Nova Evropa”, koji prati događaje u Evropskoj uniji, poslednji broj posvetio je dvadeset i osmoj članici, Hrvatskoj, a među slavne Hrvate nabrojao Tita, Tuđmana, Teslu, Ivaniševića, Šukera i Severinu. Od političara su se na listi našli samo bivši predsednik SFRJ i prvi hrvatski predsednik, ali je zato lista velikih Hrvata koji su zadužili zemlju mnogo duža. Osim Tesle, tu su Faust Vrančić, Penkala, nobelovac Vladimir Prelog, Leopold Ružička, ali nema Miroslava Krleže.Od sportista uz Ivaniševića su na listi i Janica Kostelić, Davor Šuker i pokojni Dražen Petrović, a kao posebno zaslužni Hrvati nabrojani su kardinal Alojzije Stepinac, Severina, Marko Polo, Ivan Meštrović, Josipa Lisac, Dušan Vukotić i Zagorka! Koji su bili kriteriji za taj izbor zna samo uredništvo ”Nove Evrope”! Među jezicima koji se govore u Hrvatskoj naveden je uz hrvatski i srpski jezik, češki, mađarski i italijanski, a istaknuto je da u Hrvatskoj živi 4,5 odsto Srba i 4,5 odsto ”Bosanaca”.Časopis posebno ističe da Hrvatska ima 2.600 sunčanih časova godišnje i 1.246 ostrva. Među osam nacionalnih parkova posebno mesto zauzele su Plitvice, Brioni i Kornati, a hrvatski brendovi su kravata, vegeta, bajadere, paški sir, dalmatinski pršut, Badelov pelinkovac i šljivovica, ali nema slavonskog kulena. Top hrvatska ženska imena su Marija, Ana i Ivana, a muška Ivan, Josip i Stjepan. Istaknuto je i da je najstarije pozorište na Hvaru, najmanja katedrala u Ninu, da su u zadru morske orgulje, te da je od hrvatskog kamena sa Brača izgrađen parlament u Beču i Budimpešti. Hum u Istri najmanje je hrvatsko mesto, opiše ”Nova Evropa” i kao takvo je ušao u Ginesovu knjigu rekorda.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

”Nova Evropa”: I Tesla među slavnim Hrvatima

Izvor: BanjalukaLive.com, 30.Mar.2013, 12:25

Časopis "Nova Evropa", koji prati događaje u Evropskoj uniji, posljednji broj posvetio je dvadeset i osmoj članici, Hrvatskoj, a među slavne Hrvate nabrojao Tita, Tuđmana, Teslu, Ivaniševića, Šukera i Severinu. Od političara su se na listi našli samo bivši predsjednik SFRJ i prvi hrvatski...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.