Dodik stupio na dužnost predsednika RS

Izvor: S media, 15.Nov.2010, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik stupio na dužnost predsednika RS

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dosadašnji premijer tog entiteta u Bosni i Hercegovini, inaugurisan je danas na prvoj sednici osmog saziva Narodne skupštine.

Tom činu prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić, kao i dvadesetak stranih diplomata u BiH, predstavnik Kancelarije visokog međunarodnog predstavnika u BiH i druge brojne zvanice i gosti.

Sa novim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << predsednikom inaugurisani su i potpredsednici RS - Emil Vlajki iz reda hrvatskog i Enes Suljkanović iz bošnjačkog naroda.

Inauguraciji predsednika RS prethodilo je konstituisanje skupštine RS u kojoj je za predsednika ponovo izabran Igor Radojičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a za potpredsednike Snježana Božić iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Ramiz Salkić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Stručnjaci demantuju: Neće nam biti bolje ni u 2012!

Prema ocenama ovdašnjih analitičara, politička moć se ponovo vraća u instituciju predsednika Republike Srpske, kako je to i zagarantovano ustavom RS, u odnosu na prethodne godine kada se ta moć nalazila u rukama premijera RS.

Prisustvo predsednika Srbije, kao i stranih diplomata, što do sada nije zabeleženo u RS, ukazuje na činjenicu da je Republika Srpska dobila na značaju i ojačala svoju poziciju, smatraju analitičari.

Dodik je osmi predsednik RS. Pre njega tu funkciju su obavljali Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Nikola Poplašen, Mirko Šarović, Dragan Čavić, Milan Jelić i Rajko Kuzmanović.

Dodik, rođen 1959. godine u Banja Luci, diplomirani je politikolog i skoro dve decenije obavlja važne političke i institucionalne funkcije. Ima dugogodišnje poslaničko iskustvo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, od njenog osnivanja do danas.

Na prvim višestranačkim izborima u BiH 1990, kada je ona bila u sastavu tadašnje SFRJ, Dodik je bio poslanik Reformskih snaga Ante Markovića, da bi se nakon formiranja skupštine srpskog naroda u BiH priključio tadašnjim poslanicima SDS.

Bio je predsednik Vlade Republike Srpske u dva mandata. Prvi put premijersku funkciju je obavljao u mandatu od 1998. do 2001. godine, kao i u poslednjem mandatu, koji još traje.

Osnivač je Stranke nezavisnih socijaldemokrata, koje je posle nazvana Savezom nezavisnih socijaldemokrata i na njenom je čelu od osnivanja 1996. godine.

Oženjen je i ima dvoje dece. Živi u Laktašima.



Konstituisana skupština RS, Radojičić ponovo predsednik


Na današnjoj konstitutivnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske, za predsednika tog tela ponovo je izabran Igor Radojčić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Za potpredsednike parlamenta izabrani su Snježana Božić iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Ramiz Salkić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Za Radojičića je glasalo 80 poslanika a tri su bila uzdržana.

Konstitutivnoj sednici skupštine RS prisustvovao predsednik Srbije Boris Tadić i dvadesetak ambasadora akreditovanih u RS.

Ovo je osmi saziv Narodne skupštine RS i u narednom četvorogodišnjem periodu u njemu će biti zastupljeni poslanici SNSD, SDS, Partije demokratskog progresa, Demokratkog narodnog saveza, Socijalističke partije, Demokratske partije, Narodne demokratske stranke, Socijaldemokratske partije i SDA.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić na konstitutivnoj sednici i inauguraciji Dodika

Izvor: Blic, 15.Nov.2010

U Banjaluci će danas biti održana konstitutivna sednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će biti inaugurisan i novi predsednik RS Milorad Dodik, a svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Boris Tadić...Predsednik Skupštine RS Igor Radojičić, koji će ponovo biti kandidovan...

Nastavak na Blic...

Tadić na konstitutivnoj sednici Skupštine RS i inauguraciji Dodika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2010

BANJALUKA -..U Banjaluci je počela konstitutivna sednica Narodne skupštine RS, na kojoj će zvanično preuzeti dužnost predsednik RS Milorad Dodik, kao i dva potpredsednika iz reda bošnajčkog i hrvatskog naroda, Enes Suljkanović i Emil Vlajki...Sednici prisustvuje predsednik Srbije Boris Tadić...Pre...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Milorad Dodik preuzeo dužnost predsjednika RS

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Nov.2010

Polaganjem svečane zakletve pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske (NS RS), Milorad Dodik danas je zvanično preuzeo dužnost predsjednika RS. Zakletvu su položili i potpredsjednici RS Enes Suljkanović i Emil Vlajki. U NS RS u toku je inauguralni govor...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Dodik stupio na dužnost predsednika RS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2010

BANJALUKA -..Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, dosadašnji premijer tog entiteta u Bosni i Hercegovini, inaugurisan je danas na prvoj sednici osmog saziva Narodne skupštine...Tom činu prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić, kao i dvadesetak stranih diplomata u BiH, predstavnik...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

DODIK STUPIO NA DUŽNOST PREDSEDNIKA RS

Izvor: Kurir, 15.Nov.2010

BANJALUKA - Polaganjem svečene zakletve pred poslanicima Narodne skupštine Milorad Dodik danas je zvanično preuzeo dužnost predsednika RS...BANJALUKA -  Polaganjem svečene zakletve pred poslanicima Narodne skupštine Milorad Dodik danas je zvanično preuzeo dužnost predsednika RS...Zakletvu su...

Nastavak na Kurir...

Milorad Dodik novi predsednik Republike Srpske

Izvor: Deutsche Welle, 15.Nov.2010

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i potpredsednici Enes Suljkanović i Emil Vlajki danas (15.11.) su u skupštini RS položili svečanu zakletvu čime preuzimaju te funkcije u naredne četiri godine.

Nastavak na Deutsche Welle...

Dodik: Moj cilj je stabilna Srpska

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 01:16

Banjaluka - Republika Srpska dobila je juče novi parlament, predsednika i potpredsednike RS. Konstitutivnoj sednici osmog saziva NS RS prisustvovao je predsednik Srbije Boris Tadić i veliki broj stranih ambasadora. Na konstitutivnoj sednici svečanu zakletvu su položili novoizabrani poslanici, novi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.