Francuska: Predsednički izbori 23. aprila 2017.

Izvor: B92, 04.Maj.2016, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska: Predsednički izbori 23. aprila 2017.

Pariz -- Naredni predsednički izbori u Francuskoj biće održani 23. aprila i 7. maja 2017. godine, a parlamentarni 11. i 18. juna, objavio je portparol francuske vlade.

Godinu dana od izbora, u Francuskoj ta tema već dominira političkom scenom, a socijalistički predsednik Fransoa Oland beleži pad podrške posle četiri godine na vlasti.

Desničarska opozicija prvi put će organizovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutarstranačke izbore, 20. i 27. novembra, za svog predsedničkog kandidata.

Bivši predsednik Nikola Sarkozi, koga je Fransoa Oland porazio 2012. godine, još se nije zvanično izjasnio da li će učestvovati u izbornoj trci, ali kako navodi agencija Frans pres, ima malo sumnje da on želi da se vrati na vlasti.

Sarkozi, koji je oslabljen unutar svoje partije, imaće jaku konkurenciju među 11 kandidata koji su se već izjasnili da će učestvovati u trci za nominaciju za predsedničkog kandidata stranke. Među njima je i bivši ministar spoljnih poslova Alen Žipe, koji je prema anketama veliki favorit.

Levica ulazi u izbore vrlo oslabljena, podeljena između dela koji podržava vladu i krila koje kritikuje vladu. Time se dovodi u pitanje organizacija stranačkih izbora za predsedničkog kandidata, i očekuje da će ih biti više, navodi agencija Frans pres.

Fransoa Oland je rekao da je uslov za njegovu kandidaturu za drugi mandat poboljšanje pokazatelja za nezaposlenost, mada daje sve više signala da želi ponovo da se kandiduje, navodi Frans pres. Prema danas objavljenoj anketi, on uživa poverenje svega13 odsto ispitanika, i sve ankete pokazuju da će izgubiti već u prvom krugu.

Na ekstremnoj desnici, predsednica Nacionalnog fronta Marin Le Pen već je ušla u kampanju. Prema anketama, ona bi vodila u prvom krugu glasanja sa oko 28 odsto onih koji ; su se izjasnili za nju, ali ankete sistematski pokazuju da bi bila poražena u drugom krugu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.