Zoran Živković protiv saradnje DS-a i SPS-a

Izvor: Politika, 17.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoran Živković protiv saradnje DS-a i SPS-a

Bivši zamenik predsednika DS-a i bivši premijer Srbije kaže da ima podršku velikog broja članova stranke koji poštuju statut

Niš – „Politika” je prekjuče saznala da je Zoran Živković, bivši zamenik predsednika Demokratske stranke (u vreme kada je na njenom čelu bio dr Zoran Đinđić) i bivši premijer Srbije, ovih dana pokrenuo inicijativu da se na narednoj sednici Glavnog odbora DS-a u dnevni red uvrsti predlog odluke o poništenju deklaracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o političkom pomirenju i zajedničkoj odgovornosti Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije. Potvrdivši za naš list da je inicijativa i zvanično upućena članovima Glavnog odbora DS-a, Zoran Živković nam je juče rekao:

– Tačno je da sam uputio Glavnom odboru ovu inicijativu i da očekujem da će posle rasprave deklaracija biti poništena zato što je taj akt izuzetno štetan po DS, da je nerazuman i nemoralan i, što je posebno važno, nije po statutu naše stranke. Smatram da je predsednik stranke Boris Tadić potpisao bez ikakvog razloga ovaj akt s partijom čiji je dosadašnji rad predstavljao najekstremniju suprotnost politici koju je naša stranka vodila od osnivanja. Nemoralno je izjednačavanje onih koji su uništavali državu Srbiju i naš narod, s nama – demokratama, koji smo državu i građane spasli sigurne propasti upravo pobedom nad režimom SPS-a.

Živković posebno ukazuje da je deklaracija pomirenja DS-a i SPS-a potpisana protivno statutu Demokratske stranke:

– Akt je potpuno nestatutaran zato što u članu 27, tačka druga, piše „da je samo skupština demokratske stranke ovlašćena da donosi deklaracije i utvrđuje smernice i stavove”. To pravo skupštine naše stranke ne može da se prenosi ni na jedan drugi subjekt, pa ni na predsednika DS-a – rekao je za „Politiku” Zoran Živković.

Na naše pitanje da li ima i da li očekuje podršku članova Glavnog odbora DS-a, Živković kaže da će njegovu inicijativu sigurno podržati svi članovi stranke koji poštuju statut, a takvih je veliki broj. Prema njegovim rečima pre nedelju dana je Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS-a, javno, u jednom intervjuu, izjavio da je ova deklaracija loša za Demokratsku stranku. Pri tom je Mićunović rekao i to da Politički savet DS-a uopšte o deklaraciji nije konsultovan, kaže Zoran Živković.

Potražili smo od Boška Ristića, narodnog poslanika iz Niša i člana Glavnog odbora, komentar i objašnjenje o validnosti inicijative koju je pokrenuo Zoran Živković, ali nas je on uputio na Marka Đurišića, predsednika Izvršnog odbora DS-a. Telefonom nam je Đurišić rekao sledeće:

– Po statutu naše stranke dnevni red za sednice Glavnog odbora, kao i njegova sadržina, određuju se unapred i o tome odlučuje predsednik stranke. Za inicijativu sam inače čuo, ali ne znam da li je već stigla u sedište naše stranke. Mislim da, mada nisam potpuno siguran u to jer, iskren da budem, zatečen sam pitanjem, predloge tačaka za dnevni red sednice mogu da podnose samo članovi Glavnog odbora – rekao nam je Đurišić.

T. Todorović

[objavljeno: 17/11/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Živković protiv saradnje sa SPS-om

Izvor: B92, 17.Nov.2008

Beograd -- Bivši zamenik predsednika DS-a Zoran Živković pokrenuo je inicijativu da se poništi deklaracija o političkom pomirenju sa SPS-om, piše "Politika"...Živković je potvrdio da je inicijativa i zvanično upućena članovima Glavnog odbora Demokratske stranke. Bivši premijer Srbije očekuje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.