Zasad bez dogovora o primeni sporazuma

Izvor: Studio B, 25.Apr.2013, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zasad bez dogovora o primeni sporazuma

Dvodnevni sastanak timova Beograda i Prištine završen je danas u Briselu bez dogovora o planu za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Kako je objasnio šef prištinskog tima i potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kuči, delegacija Beograda je zatražila dodatne konsultacije nakon što im je predočen nacrt plana koji je sačinio Fernando Đentilini, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

"Imam osećaj da beogradskoj strani treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << još vremena za razumevanje sporazuma", rekao je Kuči, i naglasio da je prištinska strana spremna da odmah primeni sve odredbe Đentilinijevog nacrta.

On je rekao da je tokom dvodnevnih razgovora postignut "izvestan, ali ne veliki napredak", i izrazio nadu da će akcioni plan brzo biti usvojen i da će dva premijera i visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton već sledeće nedelje svečano potpisati i sporazum.

Tim Srbije, sa savetnikom predsednika Republike Markom Đurićem na čelu, napustio je zgradu ne obraćajući se novinarima. U timu su još generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Đurđević.

Cilj dvodnevnih razgovora bio usaglašavanje akcionog plana za primenu sporazuma koji su 19. aprila u Briselu parafirali predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači.

Sporazum, koji su prošle sedmice parafirali predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači predviđa široka ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu, pogotovo kada je reč o pravosuđu i policiji.

Tanjugu je ranije rečeno da će stav beogrdskog tima prema sporazumu zavisiti od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi implementacije koji Beogradu ne bi odgovarali.

Vlada Srbije je u ponedeljak dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom, a sednica Skupštine Srbije posvećena ovom pitanju je u toku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završen sastanak o implementaciji sporazuma, nastavak sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2013

U Briselu je večeras oko 20 sati završen prvi sastanak timova Beograda i Prištine za implementaciju sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, a razgovori će biti nastavljeni sutra, saopšteno je iz sedišta Evropske unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.