Vučić prvi put večeras otkrio: Ovo je hajka na Srbiju, to neću dozvoliti!

Izvor: BKTV News, 22.Avg.2017, 21:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić prvi put večeras otkrio: Ovo je hajka na Srbiju, to neću dozvoliti!

Sada je stvarno kraj! Vučič doneo odluku da se ovo odmah učini!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sve što se dešava u vezi odnosa Makedonije prema Srbiji pokušaj da se stvori jedna "veća politička priča" i da se u nju uvuče Srbija, što on, istakao je, neće dozvoliti.

Vučić je za RTS prvi put izneo detalje vezane za prisustvo pripadnika BIA Gorana Živaljevića u Sobranju, u neredima nakon tamošnjih izbora, a što je pokušano >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da se iskoristi da se on učini jednim od odgovornih za te nerede.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nema nikakvog razloga za veliku brigu zbog krize u odnosima Beograda i Skoplja, ali je istakao da moramo da štitimo našu državu i obraz Srbije.

Prema Vučićevim rečima, Živaljević nije u Sobranje otišao na svoju ruku i bez znanja makedonskih vlasti:

Podsetio je da su se u Sobranju dešavali protesti, koje je, kako je primetio, podsticao i deo Zapada, a zatim su usledili demokratski izbori, promena vlasti i događaji u Sobranju:

"Teško je reći čije pristalice su bile tamo. U Sobranju se pojavio, odnosno bio je prisutan, pripadnik BIA, koji je radio u Skoplju, posao mu je bio da bude u Skoplju".

Dodao je i da Živaljević nije otišao tamo "sam od sebe".

"Ali, nije pitao mene....Pitao je najviše predstavnike izvršne vlasti Makedonije, direktno pitao i rekao da želi da ide tamo i pitao da li imaju nešto protiv. I oni su se saglasili. Bili su upoznati sa njegovim prisustvom. A to je posle iskorišćeno samo da bi se otvorila kampanja protiv Srbije, da se Srbija veže sa igrama velikih sila, iako nema veze sa tim", rekao je Vučić.

Usledila je, kaže, hajka i priče:

"Onda je krenula hajka... Da je gospodin Živaljević čovek koji je odgovoran za dešavanja u Sobranju, da je radio sa ruskim službama...Bilo im je mnogo da kažu da samo Rusi obraćaju toliku pažnju, pa su rešili da uvuku one koji nemaju nikakvih teritorijalnih ili bilo kakvih pretenzija i da time dobiju pohvale iz pojedinih vojnih saveza i sestrinskih agencija", naveo je Vučić.

FOTO: Tanjug

"Najlakše je bilo za tako nešto prebaciti krivicu na Srbiju, jer ona nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Makediniji, niti ima sa njom ikakvih problema", istakao je Vučić.

Srpski predsednik kaže da je posle, na Brdu kod Kranja, zamoljen da Živaljevića povuče iz Makedonije, što je, kaže, i učinjeno:

"Rekao sam sebi: ''Ma pusti, objasnićemo Živaljeviću...''. Povukli smo ga i ćutali smo...", naveo je Vučić i dodao da su na taj potez Beograda počeli da pričaju kako je Srbija nešto kriva čim je povukla tog čoveka.

Pritisak na Srbiju nakon njegovog povlačenja se, dakle, pojačao, objasnio je Vučić .

On je sve događaje koji su usledili objasnio kao pokušaj da se stvori jedna "veća politička priča", u koju pokušavaju da uvuku Srbiju.

"Oni dobro znaju šta sve znamo", prokomentarisao je izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, koji je makedonskoj vladi poručio da znamo šta rade i šta se makedonska vlada dogovorila i s kim se dogovorila šta da radi:

Reagujući na izjavu šefa makedonske diplomatije Nikole Dimitrova da Vlada Makedonije nije naredila niti je nameravala da prisluškuje srpske institucije i zvaničnike, kaže da "razume, kao i što on razume".

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov nije danas direktno odgovorio po pitanju stava te zemlje o članstvu Kosova u UNESCO.

"Svi mi znamo... Naša kontraobaveštajna služba je snažna, radili su ono što se ne radi prijateljima, radili su još neki, pa smo ih interno upozorili. Da se od ovoga stvara politička priča - neću, ali su sada svi u svetu upoznati kakve se igre igraju. Mi ćemo vratiti osoblje, nastavićemo sve i ništa nećemo tražiti", naveo je Vučić.

"Znamo sve što činite, molimo vas, nemojte, iako ste priznali Kosovo, iako će glasati za prijem Kosova u Unesko, ništa mi njima loše ne želimo", rekao je Vučić i dodao da je siguran da će Makedonija flasati za prijem Kosova u UNESCO.

FOTO: Tanjug

On je istakao da će podržati svaku tešku odluku Vlade Srbije ako smatra da su u pravu i podsetio na slučaj s Francuskom.

"Vratićemo osoblje i ništa od Makedonije ne tražimo", rekao je predsednik Srbije.

"Isto tako je bilo sa Francuskom, sećate se, a ništa se nije desilo, ali smo bar obraz sacuvali", dodao je on, odbacujući kritike da Srbija nije u ovom slučaju dobro postupila.

Kako je rekao, šta god uradite uvek ste na meti, ako kažete da ćete priznati Kosovo onda ste izdajnik, ako kažete da nećete, onda ste ratni huškač, a ako hoćete da razgovarate - onda ste i jedno i drugo.

Vučić je naveo da to govore nazovi stručnjaci i eksperti, koji su, kada je Makedonija priznala Kosovo, 2008, trvdili da smo proterali njihovog ambasadora, a to nije istina, jer, zapitao je, šta bi Srbija time dobila, "ništa".

Dodao je i da je za vreme vlasti istih tih eksperata i političara srpski vladika bio uhapšen i godine proveo u zatvoru u Makedoniji.

"To je rezultat te "ekspertske politike", kako su je oni nazivali, zaključio je Vučić.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.