Varga: Srbija će morati da popusti oko Rezolucije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2012, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varga: Srbija će morati da popusti oko Rezolucije

BEOGRAD -

Raspoloženje članica EU kada je u pitanju kandidatura Srbije za članstvo u EU je za nijansu pozitivnije nego u decembru i moguće je da će Srbiji biti "progledano kroz prste", izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga.

On smatra da će Srbija najverovatnije morati da "popusti" kada je u pitanju regionalno predstavljanje Kosova i Metohije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Rezolucija 1244 - ako ne sada, uoči odluke o kandidaturi za članstvo u EU, onda u narednim mesecima, odnosno budućim fazama u procesu priključenja.

Varga je u izjavi Tanjugu istakao da je, što se tiče regionalnog predstavljanja Kosova i Metohije, teško naći rešenje, a da jedna strana ne popusti.

"Bojim se da će Srbija, ako ne tokom februara, onda u narednim mesecima, morati da odustaje od nekih crvenih linija. Srbija će najverovatnije morati da popusti. Ako ne sada za kandidaturu, a mogući scenario je da će iz velikog broja političkih i bezbednosnih razloga i stabilnosti regiona najuticajnije članice EU u ovom trenutku malo progledati Srbiji kroz prste, ali će se to pitanje vratiti na narednom koraku", rekao je Varga.

On je naveo da je kod svih drugih dogovora i pitanja bilo moguće naći rešenje koje se može tumačiti na dva načina.

"Ovo je očigledno takvo pitanje da će jedna strana morati da popusti u vezi Rezolucije 1244 i zato je to pitanje teško i teško rešivo", smatra Varga.

Kako je istakao, očigledno je da će proces priključenja EU ići "ovako teško i uz velike muke" dok se celokupno kosovsko pitanje, kao prethodno pitanje, ne reši.

Dok se ne reši kosovsko pitanje, proces evropskih integracija se neće odvijati brže, smatra Varga.

"Zamislite situaciju ili ceo proces na način da svaki korak u tom procesu iziskuje konsenzus, dakle otvaranje pregovora, otvaranje 35 poglavlja i pregovora oko svih poglavlja. To je neverovatan broj koraka i ako ih ovim tempom budemo prolazili, onda ni desetogodišnja perspektiva punopravnog članstva nije realna", rekao je Varga.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.