Terorizam na jugu: Šutanovac traži pomoć od NATO-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2009, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Terorizam na jugu: Šutanovac traži pomoć od NATO-a

BUJANOVAC - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac telefonom je danas razgovarao sa komandantom južnog krila NATO admiralom Markom Ficdžeraldom od koga je zatražio pomoć u rasvetljavanju terorističkog napada na patrolu Žandarmerije u selu Lučane kod Bujanovca, saznaje FoNet u Ministarstvu odbrane.

Ficdžerald je, kako je rečeno, izrazio spremnost da međunarodne snage na Kosovu učine sve što je u njihovoj nadležnosti da se slučaj rasvetli jer je to i u njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << interesu.

Tadić je danas, tokom posete Kopnenoj zoni bezbednosti, rekao da rasvetljavanje napada na Žandarmeriju zahteva ozbiljnost domaćih i međunarodnih institucija i da će zato narednih dana razgovarati sa predstavnicima nadležnih međunarodnih institucija, a to će učiniti i ministri odbrane i unutrašnjih poslova.

Tadić: Srbija neće odgovoriti primenom prekomerne sile

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je napad na pripadnike Žandarmerije kod Lučana nedvosmisleno akt terorizma, ali i poručio da Srbija neće odgovoriti na tu provokaciju primenom prekomerne sile.

On je prilikom obilaska objekta Žandarmerije "Uši" u Kopnenoj zoni bezbednosti istakao da će odgovorni za jučerašnji napad u kome su ranjena dva pripadnika Žandarmerije biti procesuirani kao teroristi.

Srbija će na ovaj teroristički napad i eventualne slične napade u budućnosti odgovarati sa strpljenjem, ali i odlučnošću, poručio je predsednik Republike.

Tadić je dodao da će deo odgovornosti za situaciju na jugu Srbije morati da ponesu i predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, ali i međunarodna zajednica koja je odgovorna za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji.

"Očekujemo da međunarodna zajednica na Kosovu i Metohiji pre svega UNMIK, Euleks i Kfor preuzmu svoj deo odgovornosti za bezbednost", rekao je predsednik Srbije novinarima prilikom obilaska punkta žandarmerije na oko 20 kilometara jugozapadno od Vranja.

Državni vrh obišao bazu "Cepotina"

Predsednik Tadić i ministri odbrane i policije Dragan Šutanovac i Ivica Dačić posetili su danas i bazu "Cepotina" kod Bujanovca, koja će i zvanično postati operativna za dve nedelje kada će vojska preuzeti prve objekte.

Izgradnja baze, koja se nalazi na brdu Cepotina iznad Bujanovca, počela je 2003. godine, a prema najavama iz Ministarstva odbrane biće najmodernija i najbolje opremljena vojna baza u Srbiji.

Budući centar za obuku mirovnjaka

Šutanovac je prilikom obilaska baze precizirao da se ona trenutno prostire na 35 hektara, a da se planira njeno proširenje na dodatnih 65 hektara, kako bi mogla da postane centar za obuku pripadnika mirovnih operacija.

U bazi je do sada izgrađeno 34 objekta i veliki fudbalski teren, a preostalo je da se obave još samo završni radovi na stambenim objektima i hortikulturni radovi.

Šutanovac je rekao da će, iako je prvobitno bilo planirano da "Cepotina" bude vojno policijska baza, u njoj biti smeštena samo vojska, jer je policija odustala od projekta.

Šutanovac je objasnio da je kapacitet baze hiljadu ljudi, vrednost radova 1,6 milijardi dinara, a da je do sada uloženo 900 miliona dinara.

Tadić, Šutanovac i Dačić posetili su danas Kopnenu zonu bezbednosti, a pre baze "Cepotina" obišli su punkt "Uši" na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom koji se nalazi na 800 metara nadmorske visine, 20-tak kilometara jugoistočno od Vranja, a nakon toga i vojnu bazu "Kadrova čuka".

Pripadnici Žandarmerije Miloš Carović i Nenad Nikolić ranjeni su u četvrtak, 10 minuta posle ponoći, u terorističkom napadu u selilu Lučane, opština Bujanovac.

Obojica povređenih policajaca Žandarmerije nalaze se na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, zdravstveno stanje im je stabilno i van su životne opasnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić, Dačić i Šutanovac sutra u kopnenoj zoni bezbednosti

Izvor: EMportal, 09.Jul.2009, 17:15

Predsednik Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar odbrane Dragan Šutanovac obići će sutra Kopnenu zonu bezbednosti na jugu zemlje, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Nastavak na EMportal...

OKONČANA DRAMA U PREDSEDNIŠTVU SRBIJE

Izvor: CrnaHronika.rs, 10.Jul.2009

Pripadnici MUP-a oduzeli su nešto pre 17 sati u Predsedništvu Srbije Draganu Mariću bombu i lišili ga slobode. Time je posle više od pet sati okončan incident, izazvan Marićevim uslakom u zgradu Predsedništva Srbije, u 11,35 sati, uz pretnju da će aktivirati bombu ukoliko mu ne garantuju sudsko...

Nastavak na CrnaHronika.rs...

Nećemo reagovati prekomernom upotrebom sile

Izvor: NaDlanu.com, 10.Jul.2009

VRANJE, 10. jula 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić i čelni ljudi bezbednosnih snaga posetili su u petak Kopnenu zonu bezbednosti, u kojoj je u noći između srede i četvrtka napadnuta patrola žandarmerije. Tadić je izjavio da će država ozbiljno tretirati svaki napad na pripadnike...

Nastavak na NaDlanu.com...

Završena poseta kopnene zone

Izvor: S media, 10.Jul.2009

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministri odbrane i policije Dragan Šutanovac i Ivica Dačić obilaskom baze Vojske Srbije Cepotina kod Bujanovca završili posetu kopnenoj zoni bezbednosti. ..Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je novinarima da očekuje da će izgradnja baze biti završena do...

Nastavak na S media...

Tadić: Bez prekomerne sile

Izvor: B92, 10.Jul.2009

Beograd, Bujanovac, Brisel -- Država će ozbiljno tretirati svaki napad na snage bezbednosti, ali neće reagovati prekomernom upotrebom sile, rekao Boris Tadić u Kopnenoj zoni bezbednosti...Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je napad na pripadnike Žandarmerije kod Lučana nedvosmisleni akt...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.