Tadić: Bez prekomerne sile

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 10.Jul.2009, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Bez prekomerne sile

Beograd, Bujanovac, Brisel -- Država će ozbiljno tretirati svaki napad na snage bezbednosti, ali neće reagovati prekomernom upotrebom sile, rekao Boris Tadić u Kopnenoj zoni bezbednosti.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je napad na pripadnike Žandarmerije kod Lučana nedvosmisleni akt terorizma, na koji Srbija neće odgovoriti primenom prekomerne sile. Tadić je, obilazeći Kopnenu zonu bezbednosti, ocenio da je napad uperen ne samo na Žandarmeriju već i državu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiju.

Kopnenu zonu bezbednosti obišli su i ministri policije i odbrane Ivica Dačić i Dragan Šutanovac, načelnik generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Milivoje Miletić, šef BIA Saša Vukadinović i direktor policije Milorad Veljović.

Odgovorni za napad na pripadnike Žandarmerije Miloša Carovića i Nenada Nikolića, biće porcesurirani kao teroristi, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić dok je obilazio zonu kopnene bezbednosti.

Predsednik Srbije je rekao da će odgovorni za jučerašnji napad u kome su ranjena dva pripadnika Žandarmerije biti procesuirani kao teroristi.

Prema njegovim rečima, ekstremisti i teroristi verovatno očekuju da Srbija podlegne provokacijama i primeni prekomernu silu zbog čega je u prošlosti ispaštala.

On je istakao da će i predsednici opština Preševo, Bujanovac, Medveđa, ali i međunarodna zajednica, morati da podnesu deo odgovronosti za situaciju na jugu Srbije

"Samo zajedničkim snagama možemo rešiti ovaj incident", poručio je predsednik Srbije.

On je poručio meštanima Bujanovca i Preševa da će policija i vojska Srbije učiniti sve da zaštite živote i sačuvaju stabilnost čitavog prostora.

"Situacija na ovom području je stabilna uprkos povremenim incidentima", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je podsetio da su vojska i policija ne jednom pomagale građanima tih opština i naglasio da će tako nastaviti i u budućnosti bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

U napadu, koji je ministar unutrašnjih poslova nazvao terorističkim aktom, teže je ranjen Nenad Nikolić, a lakše povrede zadobio je Miloš Cerović i obojica se oporavljaju na VMA u Beogradu.

Uviđajem je utvrđeno da je granata pala na nekoliko metara od dva policijska vozila koja su bila u patroli, a da su zatim napadači zapucali iz automatskog oružja, na šta su žandarmi odgovorili.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je u pitanju teroristički napad. Dačić kaže da postoje obaveštajni podaci da se veoma često preko administrativne linije vrši organizovan, ilegalni prenos oružja i municije.

Šutanovac: Kfor da pomogne

Ministar odbrane Dragan Šutanovac razgovarao je danas sa komandantom Južnog krila NATO-a Markom Ficdžeraldom o terorističkom napadu na pripadnike Žandarmerije u Kopnenoj zoni bezbednosti kod Lučana.

Šutanovac je, rečeno u Ministarstvu odbrane, zatražio da Kfor pomogne u rasvetljavanju tog napada.

Ficdžerald je Šutanovcu rekao da će NATO i Kfor učiniti sve kako bi pomgli da odgovorni za napad na pripadnike Žandarmerije budu pronađeni, jer je to, kako je ocenio, u obostranom intersu.

Baza Cepotina do kraja godine

Tadić, Šutanovac i Dačić su obilaskom baze Vojske Srbije Cepotina kod Bujanovca završili posetu kopnenoj zoni bezbednosti.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je novinarima da očekuje da će izgradnja baze biti završena do kraja godine i na njoj će se obučavati pripadnici Vojske Srbije i međunarodnih armija za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

On je kazao da očekuje da će to biti najmodernija baza u regionu u kojoj će moći da bude smešteno oko 1.000 vojnika.

Baza se prostire na 35 hektara a planirano je da se proširi na još 65.

Ukupni troškovi izgradnje baze iznose 1,6 milijardi dinara od kojih je do sada utrošena jedna milijarda.

EU i NATO o napadu kod Bujanovca

Zvaničnici u Evropskoj uniji osudili su oružani napad na srpsku policiju na području Bujanovca, dok su izvori u NATO-u istakli da zasad u Atlantskom savezu nije razmatran taj, "kako izgleda, zločinački čin".

Jedan funkcioner blizak visokom predstavniku EU Havijeru Solani izjavio je agenciji Beta da Evropska unija "bez i najmanje sumnje odlučno osuđuju takvu vrstu napada, gde god da se desi".

Taj zvaničnik je napomenuo da se to "konkretno dogodilo na teritoriji Srbije i, prema tome, izvan je nadležnosti Euleksa".

Beta je zamolila zvaničnike u EU i NATO-u da se osvrnu na izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija, zbog terorističkog napada na srpsku žandarmeriju, "očekuje da međunarodna zajednica na Kosovu i Metohiji pre svega UNMIK, Euleks i Kfor preuzmu svoj deo odgovornosti za bezbednost".

Predstavnik za štampu u sedištu Atlantskog saveza Simon de Manso je Beti prenela da u NATO-u zasad o napadu i ranjavanju srpskih policajaca u kopnenoj zoni nije bilo rasprave, imajući u vidu da to sad istražuju srpske vlasti.

Taj napad je, dodala je ona, "kako izgleda, zločinački čin, ali je to za NATO unutrašnja stvar Srbije" i čeka se šta će utvrditi zvanična istraga Republike Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.