Tadić sa Van Rompejom na početku Briselskog foruma

Izvor: Blic, 25.Mar.2011, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Van Rompejom na početku Briselskog foruma

BRISEL – Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Briselu sa predsednikom Saveta Evropske unije Hermanom van Rompejom, koji je otvorio Briselski forum i time započeo seriju susreta koje će sa zvaničnicima EU imati tokom trodnevnog skupa.

Tadić i Van Rompej razgovarali su o odnosima Beograda i Brisela, naporima koje Srbija čini da bi dobila status kandidata i započela dijalog o članstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Uniji, kao i o dijalogu Beograd-Priština.

Predsednik Srbije u subotu će razgovarati sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom i evropskim komesarom za proširenje Sstefanom Fileom.

U nedelju, Tadić će učestvovati na panelu „Približavanje Balkana Evropskoj uniji", na kojem će o evrointegraciji regiona govoriti i premijer Crne Gore Igor Lukšić i predstavnici EU.

Briselski forum u organizaciji nevladine organizacije Maršalov fond svake godine okuplja veliki broj visokih svetskih zvaničnika, a ove godine se održava od 25. do 27. marta, šestu godinu za redom.

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivo Vejvoda ocenio je uoči Foruma da je učešće predsednika Tadića veoma važno, jer je Forum, sa 450 učesnika iz domena političkog , privrednog, akademskog i medijskog života, jedinstvena prilika da se čuje glas i sve ono što se zbiva u Srbiji i u regionu.

"Biće to takođe prilika da se čuje i poruka Srbije da se proces proširenja Evropske unije mora nastaviti i da pojedinačne zemlje Unije ne smeju da zanemare ovaj region, niti smeju da dozvole da popusti pažnja i podrška daljoj stabilizaciji mira u regionu", rekao je Vejvoda za Tanjug pred početak skupa.

Briselski forum o Libiji, Japanu, ekonomiji i Balkanu

Na dnevnom redu trodnevnog skupa su posledice katastrofe u Japanu, situacija na Bliskom istoku i sevrnoj Africi, sa osvrtom na Libiju, kao i pitanja „evropskog susedstva" – posebno priključenja Turske i približavanja zapadnog Balkana EU.

Na panelu posvećenom Balkanu, na kojem će od lidera regiona učestvovati predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Crne Gore Igor Lukšić, biće reči o dijalogu Beograda i Prištine, postizbornoj situaciji u BiH, uticaju ekonomske krize na reforme, načinima da se podrže evroatlantske integracije regiona i regionalnoj saradnji.

Briselski forum, koji organizuje nevladina organizacija Maršalov fond, svake godine okuplja veliki broj visokih svetskih zvaničnika, a ove godine se održava šestu godinu za redom.

Osim predsednika Srbije, među najavljenih 450 učesnika su i najviši zvaničnici EU - predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek, šefica diplomatije Ketrin Ešton, komesar za proširenje Štefan File i drugi, a očekuju se i najviši funkcioneri SAD, Svetske trgovinske organizacije, Svetske banke, brojnih predsednika i premijera.

Povezane vesti: Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel Dinkić: Srbija uživa kredibilitet u EU EU nudi pregovore o severu Kosova i ubrzane integracije Konačan stav o srpskoj rezoluciji u utorak Leterm: EU će pažljivo pratiti reagovanje Srbije na mišljenje Suda

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić i Van Rompej o članstvu u Uniji

Izvor: Mondo, 25.Mar.2011

Predsednik Srbije Boris Tadić počeo je posetu Briselu razgovorom sa predsednikom Saveta Evropske unije Hermanom van Rompejom o odnosima Beograda i Brisela.

Nastavak na Mondo...

Tadić:Srbiji do kraja godine kandidatura za članstvo u EU

Izvor: Beta, 26.Mar.2011, 21:03

BRISEL, 26. marta 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu, posle susreta s čelnicima Evropske unije u Briselu, da postoje veliki izgledi da Srbija ispuni uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU nakon čega bi usledio i početak pregovora o članstvu...Tadić...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.