Tadić: Evropa nema alternativu

Izvor: B92, 16.Apr.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Evropa nema alternativu

Beograd -- Nosilac liste "Za evropsku Srbiju", Boris Tadić, izjavio je da pridruživanje Srbije Evropskoj uniji nema alternativu i da potpisivanje SSP-a donosi korist celoj Srbiji.

Tadić je, tokom posete kompaniji Pakom grup, istakao da je ovo sjajan primer kako ljudi talentom i sposobnošću mogu da pokrenu posao koji ima regionalni značaj, saopštio je izborni štab liste Za evropsku Srbiju.

"Ovo preduzeće se danas takmiči na tržištu jugoistočne Evrope. Borba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije jednostavna, novac je skup, investicije tek treba obezbediti, a vraćanje tih investicija u novu proizvodnju i nove poslovne planove nije tako efikasno kao što bi trebalo da bude", rekao je Tadić.

On je dodao da je država tu da obezbedi nove poslove i mogućnosti, kao i nove šanse.

Tadić je objasnio da kompanija kao što je Pakom, koja u domenu informacionih tehnologija pruža nove softverske modele, novopridošlim stranim kompanijama omogućava brži i efikasniji rad.

"To je jedan dobar uzročno-posledični niz i svi zajedno rastemo i ostvarujemo bolji životni standard za naše građane", rekao je Tadić.

Kostreš: U Evropu ili izolaciju

Bojan Kostreš smatra da će građani Srbije 11. maja odlučivati da li žele najbržim putem u evropske integracije ili u izolaciju.

SSP omladini SRS-a i DSS-a

Omladina Demokratske stranke predala je Srpskoj radikalnoj stranci i Demokratskoj stranci Srbije tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u nameri da te stranke uveri da EU garantuje poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i teritorijalnog integriteta Srbije.

Tekst je najpre uručen predstavnicima podmlatka SRS-a u sedištu stranke u Zemunu, a mladi radikali su uzvratili tako što su kolegama iz DS predali tekst sporazuma o sigurnosti stranih investicija koji je Tomislav Nikolić predložio predsedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici. Mladi iz SRS su, takođe, predali i "spisak kriminalnih radnji" za koje radikali optužuju funkcionere DS i G17 plus.

Tekst SSP je potom predat mladima DSS-a u protorijama te stranke u Pariskoj ulici.

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine takođe smatra da će se građani Vojvodine dodatno izjašnjavati da li žele da se o Vojvodini odlučuje u Novom Sadu ili u Beogradu.

Kostreš je dodao da je Vojvodina most između Evrope i Srbije, precizirajući da LSV, koja je deo koalicije oko DS-a, ne vidi Vojvodinu u Evropi bez Srbije.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da država potpiše Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji, jer će je to jasno opredeliti ka evropskom putu. "Ne razumem zašto (Vojislav) Koštunica napada ovu ideju, jer je SSP parafiran dok je on bio na čelu Vlade", rekao je Kostreš.

On je rekao da LSV i DS na pokrajinske izbore izlaze na dve liste, Zajedno za evropsku Vojvodinu - Boris Tadić i Zajedno za Vojvodinu - Nenad Čanak, jer postoje razlike koje se tiču stepena autonomije Vojvodine.

Kostreš je objasnio da dve liste imaju zajedničke stavove kada je reč o evropskoj perspektivi Srbije, Vojvodini kao evropskom regionu, ali zbog razlike koje se tiču stepena autonomije Pokrajine, odlučeno je da se na izbore ide u dve liste.

"Suštinska razlika je što LSV smatra da o Vojvodini treba da se odlučuje u Novom Sadu, a ne u Beogradu. Ali, ta razlika nije nešto što nas sukobljava", rekao je Kostreš.

On je zatražio da se reši pitanje vojvođanske imovine, koja joj je oduzeta 1992. godine.

Srećković: Izbori 11. maja presudni

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković rekao je u Šapcu da su izbori 11. maja presudni i da "neće biti prilike za ispravljanje eventualne greške".

Srećković je, kako je saopštio SPO, rekao da je zato obaveza liste "Za evropsku Srbiju" da motiviše ogromnu većinu građana koja je opredeljena za Evropu da izađe na izbore i "definitivno stavi tačku na lažnu dilemu da li želimo da budemo deo modernog sveta ili da vratimo politiku izolacije, beznađa i ekonomskog propadanja".

On je ukazao na procene stručnjaka da će približavanje Evropi Srbiji doneti 200.000 dodatnih radnih mesta u naredne četiri godine, a da su ta mesta potrebna odmah.

"Zbog toga što pre moramo da uđemo u Evropu. Sve drugo je demagogija i manipulacija, alternativa je samoizolacija, koju građani Srbije ne žele", preneo je Srećkovićeve reči izborni štab SPO-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Koristan sporazum

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2008

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da pridruživanje Srbije EU nema alternativu i da potpisivanje SSP donosi korist svim građanima Srbije, privredi i njenim kompanijama

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.