Suđenje Lukićima za zločine

Izvor: B92, 10.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje Lukićima za zločine

Beograd -- Suđenje bosanskim Srbima Milanu i Sredoju Lukiću počelo je pred Haškim tribunalom uvodnom rečju tužioca Dermota Gruma.

Lukiće optužnica iz 2000. godine tereti za ratni zločin, zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata u Višegradu i okolini od 1992 do 1994. Milan i Sredoje Lukić su, prema tužiocu Grumu, sa svojom paravojskom u Višegradu sproveli "jednu od najbrutalnijih kampanja etničkog čišćenja".

Tužilac je najavio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će dokazati da su Lukići počinili "stotine zločina" nad Muslimanima, s "okrutnošću bez presedana".

Kao primer zločina za koje su odgovorni zastupnik optužbe je, pozivajući se na iskaze svedoka, izdvojio okrutno ubistvo 140 muslimanskih žena i dece, koji su živi spaljeni 14. i 27. juna 1992. u dve kuće u naselju Bikavac u Višegradu.

Na suđenju pred Tribunalom Lukićevom saučesniku Mitru Vasiljeviću zaštićena svedokinja, koja je preživela zahvaljujući sreći, pričala je kako se to dogodilo, navodeći da je Lukić pucao na sve koji su pokušali da pobegnu iz zapaljenih kuća.

Sredoje Lukić dobrovoljno se predao Haškom tribunalu nakon hapšenja Milana Lukića, u avgustu 2005, u Argentini. Hagu je isporučen u februaru 2006.

Pred Okružnim sudom u Beogradu u julu 2005. godine, u ponovljenom procesu za otmicu i ubistvo sjeverinskih Muslimana, Milan Lukić je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora. Protiv njega je vođena i istraga za otmicu i ubistvo Muslimana iz voza u Štrpcima.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Hagu počelo suđenje za ratne zločine Milanu i Sredoju Lukiću

Izvor: Southeast European Times, 10.Jul.2008

10/07/2008..HAG, Holandija -- Suđenje dvojici bosanskih Srba, rođaka, koji se terete za ubistvo 150 Muslimana u Višegradu tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) 1992-1995 počelo je u sredu (9. jul) u Haškom tribunalu za ratne zločine. Milan Lukić, 40, i Sredoje Lukić, 47, suočavaju se sa optužbama...

Nastavak na Southeast European Times...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.