Stoltenberg: NATO spreman na konstruktivni dijalog sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2016, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoltenberg: NATO spreman na konstruktivni dijalog sa Rusijom

10.02.2016. -

NATO želi da izbegne sukob i novi „hladni rat“, izjavio je generalni sekretar NATO–a Jens Stoltenberg.

NATO se zalaže za konstruktivni dijalog sa Rusijom i želi da izbegne konfrontaciju i novi ’hladni rat‘, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Mi ne želimo konfrontaciju sa Rusijom i novi ’hladni rat‘. Želimo da izbegnemo novi hladni rat“, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je novinarima u Briselu.

Prema rečima Stoltenberga, Severnoatlantska alijansa i Rusija razmatraju datum nove sednice Saveta Rusija–NATO.

Član Odbora za bezbednost Gradske dume Moskve i politički analitičar Dmitrij Jefimov kaže da je razlog za takvu kontradiktornu izjavu veoma jednostavan — NATO ne želi hladni rat, nego „vrući“.

NATO bi, kako kaže, situaciju u Siriji koja je veoma komplikovana mogao da iskoristi kako bi isprovocirao novi konflikt, u koji bi mogla da bude uvučena i Rusija.

Govoreći o činjenici da NATO povećava vojni budžet u Evropi kako bi sprečio „rusku agresiju“, Jefimov kaže da to nije ništa novo.

„Rusija je odavno na listi američkih neprijatelja, odmah posle DAEŠ–a. Mi navodno želimo da okupiramo Letoniju, a Bi–Bi–Si uz pomoć filma o trećem svetskom ratu priprema stanovništvo za taj scenario. Situacija zaista miriše na ’vrući rat‘“, ističe on.

Odgovorajući na pitanje zašto je sve to potrebno SAD i NATO–u, stručnjak kaže da je cilj Vašington da otpiše sopstveni spoljni dug, kao i da je, kako se do sada pokazalo, najbolji način za to — rat.

Odnosi između Rusije i NATO–a pogoršali su se 2014. godine zbog mimoilaženja oko Ukrajine. Tom prilikom, Alijansa je donela odluku o prekidu vojne saradnje sa Rusijom.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

SASTAJU SE STOLTENBERG I LAVROV: NATO ne želi novi hladni rat s Rusijom

Izvor: Kurir, 10.Feb.2016

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da će ovog vikenda razgovarati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim u okviru neprekinutog političkog dijaloga, jer je važno da se održe "otvoreni kanali NATO-Rusija posebno kad izazovi prete i kada su vremena teška kao sada"...On je...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.