Stefanović i Đurić: Sa tehničkih na političke razgovore sa Prištinom

Izvor: Blic, 22.Jun.2012, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović i Đurić: Sa tehničkih na političke razgovore sa Prištinom

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić složili su se večeras da se u pregovorima Beograda i Prištine mora što pre preći sa tehničkih na političku sferu razgovora.

- Znamo šta smo se dogovorili u Briselu, ali se sada ta stvar zloupotrebljava - rekao je Stefanović i naveo da su u implementaciji sporazuma dva najveća problema - sloboda kretanja i regionalno predstavljanje.

Navodeći da nova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlada Srbije hitno treba da donese novu uredbu o registarskim tablicama, koja će, kako kaže, obezbediti da Priština ne može da oduzima tablice, Stefanović je gostujući u emisiji "Oko" na Radio-televiziji Srbije naveo da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić imati podršku u poslu da na delu pokaže brigu za Kosovo.

- Naši građani jako malo znaju šta se dešava na Kosovu i Metohiji, nisu svesni da kad pozivaju južno od Ibra, pozivi idu preko Monaka - rekao je Stefanović, koji smatra da nam treba konsenzus oko pitanja očuvanja energetskog sektora na Kosovu, telekomunikacija, samog severa Kosova...

Prema Stefanovićevim rečima, u rešavanju ovih problema beogradski tim je tokom pregovora predlagao da se na Kosovu registruje naša kompanija EPS, ali da je to odbijeno.

- Ponudili smo i međunarodni pozivni podbroj 3815, ali i to je odbijeno - rekao je Stefanović.

Savetnik predsednika Nikolića upozorio je da treba voditi računa da nijednim gestom ne doprinesemo ni implicitnom ni eksplicitnom priznanju Kosova.

Odgovarajući na pitanje zašto se neke stvari tumače drugačije u Beogradu, Prištini, Briselu, Đurić je naveo da do sada postignuti dogovori sadrže prevelik broj rastegljivih "kaučuk" paragrafa, koji, kako kaže, mogu različito da se tumače.

Prema Stefanovićevim rečima, razlog je i što s druge strane pregovaračkog stola imamo Prištinu, koja želi da zaokruži svoj etnički i nacionalni projekat.

Povezane vesti: Kuper pozdravlja spremnost Srbije za pregovore na višem nivo Stefanović: Nemam ništa protiv uključenja Srba u pregovore Robert Kuper se povlači? Stefanović o hapšenjima državljana Srbije na KiM Stefanović: Izjava Nikolića štetna po državne interese

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.