Stari poljoprivredni avioni nisu za letenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2017, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari poljoprivredni avioni nisu za letenje

Stanje poljoprivredne avijacije je već 30 godina nepromenjeno, i stari avioni nisu za letenje, smatra Andrija Šil, jedan od najiskusnijih instruktora letenja u Srbiji.

Sombor ima jednog od najiskusnijih instruktora letenja Andrija Šila, koji je jedan od malobrojnih entuzijasta sa 35 godišnjim stažom u letenju na sportskim avionima.

Andrija kaže da je letenje bezbedno onoliko koliko je avion spreman i koliko pilot često leti.

Odavno naša poljoprivredna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << avijacija nije u stanju u kojem je bila pre tridesetak godina i zato se po nekada dogode i nezgode. Avioni moraju da lete da bi bili sigurni, a naši avioni su stari i dugo stoje.

"Avionski motori kao i svaki drugi motor, korodira. Pogledajte putničke motore. Lete svaki dan po nekoliko sati i zato su sigurni", kaže Andrija Šil, instruktor letenja Aero kluba Sombor.

Prema Andrijinim rečima i nedavna nezgoda u Apatinu je posledica stajanja aviona, ali je iskustvo sprečilo tragediju.

"U ovom slučaju u Apatinu je jedan moj kolega, Šegrt, koji je inače iz Zrenjanina, a živi u Novom Sadu, veoma je iskusan, ima preko 6000 sati letenja. Baš zahvaljujući tome, pošto je došlo do naglog otkaza motora, uspeo je u roku od par sekundi da se prizemi i spase svoju glavu", kaže Adrija Šil.

On dodaje da su naše pilotske škole dobre, ali da se više ne školuju za sportske pilote, kao ranije, najtalentovaniji, već su sada to uglavnom oni koji imaju novca, jer obuka košta oko 8000 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.