Tabaković: PU ne radi svoj posao

Izvor: B92, 03.Nov.2011, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: PU ne radi svoj posao

Beograd -- Potpredsednik GO SNS Jorgovanka Tabaković kaže da PU ne radi svoj posao, što pokazuje 233 milijarde dinara nenaplaćenih poreza i doprinosa u fond PIO.

Tabaković je istakla da u javnost treba izneti spisak svih poslodavaca koji ne izmiruju obaveze prema zaposlenima i dodala da je neverovatno da ne postoje usaglašeni podaci između te institucije i fonda PIO.

Kako kaže, osnovni problem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je što ljudi rade uvereni da im se uplaćuju porezi i doprinosi, a onda se, prilikom odlaska u penziju ili dobijanja otkaza, suočavaju sa time da im godinama nisu uplaćivani porezi i doprinosi, dok sa druge strane raste suma koja se iz budžeta izdvaja za penzije, jer sredstva u fondu PIO nisu dovoljna.

Ona je dodala da Zakon predviđa sankcije za neplaćanje poreza i doprinosa na dohodak građana, što je "očigledno neko zaboravio".

Tabaković smatra da kontrola uplata poreza i doprinosa za zaposlene treba da bude u nadležnosti poreske uprave, a ne poslovnih banaka, te se nada da će banke odbiti da rade državni posao.

Tabaković ističe da je Poreska uprava dužna da kontroliše uplatu poreza i doprinosa priliom uplate plata za zaposlene, ali i podseća da na to obavezuje Zakon o porezu na dohodak građana.

"Posao koji bi sada da prebace na poslovne banke i na poslodavce je nedopustiv", ocenila je Tabaković dodajući da postoji registar poslodavaca koji vodi Poreska uprava i u kome ih je evidentirano preko 90 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.