SDA nezadovoljan položajem Bošnjaka u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Mar.2012, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDA nezadovoljan položajem Bošnjaka u Srbiji

NOVI PAZAR -

Glavni odbor Stranke demokratske akcija (SDA) Sandžaka, čiji je lider Sulejman Ugljanin, usvojio je tekst Rezolucije Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, u kome se izražava nezadovoljstvo položajem i ostvarivanjem prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji.

Kako je saopšteno iz te stranke, SDA je pozvala nadležne organe Srbije da uvaže legitimne zahteve bošnjačkog naroda sadržane u Rezoluciji i pristupe njihovom rešavanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"SDA Sandžaka smatra da je položaj Bošnjaka u Srbiji težak i loš i da je odnos državnih organa Republike Srbije prema Bošnjacima i najvišim bošnjačkim predstavnicima neprihvatljiv", navodi se u saopštenje SDA.

SDA Sandžaka je, kako se navodi, kao stožer parlamentarne koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak, izražava svoju spremnost da uzme aktivno učešće i pomogne državnim organima u rešavanju nagomilanih problema kojima je izložen bošnjački narod, i na taj način otkloni prepreke za dalji napredak Srbije ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

U Rezoluciji o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji se konstatuje da u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni identitet i traži potpuna primena i ostvarenje njihovih, Ustavom, zakonima i standardima Evropske unije, garantovanih kolektivnih prava, u svim oblastima.

Rezolucijom se, između ostalog, traži promena člana 1. Ustava Republike Srbije iz 2006. godine i redefinisanje Srbije kao zajednice ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive.

Rezolucijom Bošnjačko nacionalno veće podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, osuđuje agresiju i zločin genocida nad bošnjačkim narodom i na tim osnovama uređenje i izgradnju posebnog paradržavnog entiteta u njoj, i poziva na reciprocitet položaja i prava Bošnjaka u Srbiji u odnosu na položaj i prava Srba u Bosni i Hercegovini.

Rezolucijom se traži i izmena člana 176. Ustava, kojom bi se garantovalo pravo građana na regionalnu autonomiju Sandžaka u okviru Srbije, kao i pravo uspostavljanja prekogranične regije i saradnje sa južnim delom Sandžaka u Crnoj Gori.

Glavni odbor SDA je odlučio u subotu da kongres te stranke bude održan 7. aprila u Novom Pazaru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SDA nezadovoljna položajem Bošnjaka

Izvor: Studio B, 05.Mar.2012

Glavni odbor Stranke demokratske akcija (SDA) Sandžaka, usvojio je tekst Rezolucije Bošnjačkog nacionalnog veća, u kome se izražava nezadovoljstvo položajem i ostvarivanjem prava bošnjačkog naroda u Srbiji...Kako je saopšteno iz te stranke, SDA je pozvala nadležne organe Srbije da uvaže legitimne...

Nastavak na Studio B...

Bošnjaci uputili pismo Vladi

Izvor: B92, 05.Mar.2012

Novi Pazar -- Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević poslao je Rezolucije o nezadovoljstvu sprovođenjem prava Bošnjaka vlastima u Srbiji...Kako je saopšteno iz tog veća, pismo i tekst Rezolucije upućeni su predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsednici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.