Bošnjaci uputili pismo Vladi

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci uputili pismo Vladi

Novi Pazar -- Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević poslao je Rezolucije o nezadovoljstvu sprovođenjem prava Bošnjaka vlastima u Srbiji.

Kako je saopšteno iz tog veća, pismo i tekst Rezolucije upućeni su predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, predsednici Narodne skupštine Slavici Đukić Dejanović i resornim ministrima u Vladi Republike Srbije.

Pismo s tekstom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rezolucije upućeno je najvišim predstavnicima Evropske unije u Briselu i Beogradu, šefu Misije OEBS u Srbiji, direktorki Odeljenja za Južnu i Centralnu Evropu Stejt departmenta SAD Dženifer Braš, te ambasadama u Beogradu.

Pismo je, kako se navodi, upućeno i svim većnicima izabranim na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka 6. juna 2010. godine na listama "Bošnjački preporod", "Bošnjačka lista" i "Bošnjačka kulturna zajednica BKZ - muftija Muamer Zukorlić", odbornicima bošnjačke nacionalnosti u skupštinama opština Novi Pazar, Sjenica, Prijepolje, Tutin, Nova Varoš i Priboj, kao i bošnjačkom članu Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću.

Pismo s Rezolucijom je upućeno i predsedniku Bošnjačkog nacionalnog veća u Crnoj Gori profesoru Šerbu Rastoderu, predsedniku Veća Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva profesoru Nedžadu Mulabegoviću, te na adrese preko tri stotine domaćih i međunarodnih institucija koje se bave zaštitom prava i sloboda manjinskih naroda.

U pismu se između ostalog izražava uverenje da će bošnjačka Rezolucija doprineti boljem razumevanju svih problema s kojim se suočavaju pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i Sandžaku.

Bošnjačko nacionalno veće, dodaje se, smatra da ova Rezolucija predstavlja dobru platformu za pronalaženje najboljih rešenja u procesu prevazilaženja postojećeg stanja i unapređenje položaja i ostvarivanja svih prava i sloboda zajemčenih Ustavom i zakonima za bošnjački narod u Srbiji.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka, čiji je lider Sulejman Ugljanin, okosnice Koalicije za evropski Sandžak, podržala je u subotu Rezoluciju.

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu Rezoluciju je usvojilo 1. marta, a Džudžević je tada izjavio da se rezolucija odnosi na položaj i ostvarivanje prava Bošnjaka u Srbiji u kojoj je ključni zahtev za regionalnom autonomijom Sandžaka.

Džudžević je Tanjugu rekao da bi ta rezolucija trebalo da pomogne državi u rešavanju problema Bošnjaka u Sandžaku, ali i da bude od pomoći Srbiji na njenom evropskom putu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.