SAD žele saradnju s Nikolićem

Izvor: Politika, 14.Jun.2012, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD žele saradnju s Nikolićem

Nema nikakvih bitnih promena u stavovima Stejt departmenta prema Srbiji nakon izbora Tomislava Nikolića za predsednika republike, smatraju ovdašnji analitičari

Sjedinjene Američke Države žele da sarađuju sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem na daljoj integraciji Srbije u EU i rešavanju preostalih otvorenih pitanja sa Kosovom, izjavila je Viktorija Niland, portparolka Stejt departmenta. Nilandova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je dopisniku Tanjuga u Vašingtonu rekla da je Hilari Klinton, američka državna sekretarka, neposredno nakon Nikolićeve inauguracije, pozvala Nikolića da mu čestita izbor na funkciju predsednika i da mu kaže da Amerika želi da sarađuje sa njim. „Ona je u razgovoru naglasila da je osnovni interes da Srbija nastavi svoj put ka EU i da ostvari otvoren i javan odnos sa Kosovom”, navela je Nilandova.

Grupa srpskih novinara koja je minule sedmice boravila u SAD u Stejt departmentu je nezvanično čula da je Vašington u prvom trenutku bio iznenađen Nikolićevim izborom za predsednika, ali i da mu zameraju na izjavi u kojoj je negirao genocid u Srebrenici, smatrajući je nedopustivom.

Tom prilikom detaljnije je objašnjeno da SAD i dalje insistiraju na rešavanju preostalih spornih pitanja na Kosovu. Konkretno, da očekuju nastavak dijaloga Beograda i Prištine, primenu svega onog što je u tima razgovorima dogovoreno, ali i okončanje slučaja braće Bitići, koji su 1999. ubijeni u Petrovom Selu, blizu Kladova. Očekuju i da svi krivci za paljenje američke ambasade u Beogradu budu kažnjeni. Nasuprot tome, američki zvaničnici su uveravali novinare da podržavaju nastavak srpske evrointegracije.

Da li se, onda, iza ovih poruka koje stižu iz Vašingtona nalazi samo podrška SAD Beogradu da nastavi da ispunjava poznate zahteve ili se u tim porukama, pre svega, ukazuje na važnost toga da „agenda” koja je pred Srbijom bude ispunjena?

„To je ono drugo, uvijeno u prvo”, odgovara na pitanje „Politike” Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Parizu. Amerika je, podseća Simić, vrlo jasno i precizno saopštila šta očekuje od Srbije, a diplomatska formulacija u kojoj je to rečeno samo znači da će američka podrška Srbiji zavisiti upravo od ispunjenja tih očekivanja. „U ovom trenutku, poruka je, dakle, sasvim jasna – da Amerika ima svoja očekivanja, a da će njen odnos prema Srbiji zavisiti od toga kako se Srbija odnosi prema tim očekivanjima”, podvlači naš sagovornik, koji je mišljenja da „to jeste jedno blago uslovljavanje”.

Povodom činjenice da su neki u Americi bili iznenađeni ishodom predsedničkih izbora u Srbiji, Simić podseća na to da su SAD, primajući Vučića i održavajući diplomatske kontakte u Beogradu sa Nikolićem, poslali jasnu poruku da im je Srpska napredna stranka prihvatljiva stranka. On, zapravo, sumnja da bi bez toga Nikolić bio to što jeste i da bi SNS bila najbrojnija parlamentarna partija.

I prema rečima Ivana Vujačića, bivšeg ambasadora Srbije u SAD, ne bi se reklo da u ovom trenutku ima nekih promena u američkoj politici prema Srbiji.

„Nema nikakvih bitnih promena u izjavi portparola Stejt departmenta. Poznato je da su ovde bili nekakvi demokratski izbori na kojima je izabran Tomislav Nikolić. Poznato je i da se očekuje da Srbija ostane na putu evropskih integracija i da se u tom kontekstu gleda na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sa daljim dogovorima o temama koje još nisu dogovorene i s početkom primene onoga što je dogovoreno i da to predstavlja test za buduću vladu i novog predsednika, u smislu dobijanja datuma za početak pregovora u nekom momentu”, kaže Vujačić.

B. Čpajak

-----------------------------------------------------------

EU od Nikolića očekuje jasnu potvrdu evropske politike

Brisel – Čelnici Evropske unije u današnjim razgovorima u Briselu s novim srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem očekuju da jasno potvrdi da će nastaviti politiku koja Srbiju vodi ka članstvu u EU, uz uvažavanje svih bitnih evropskih načela.

To su za agenciju Beta preneli zvaničnici u EU, koji su istakli da će Nikolićevi sagovornici, predsednik Evropskog saveta Herman van Rompaj, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, posebno želeti da čuju šta će novi predsednik učiniti da Srbija ispuni uslove za početak pregovora o članstvu s EU.

Najnovija uveravanja srpskog predsednika da je put u EU budućnost Srbije i da sve treba rešavati dijalogom i miroljubivo s pažnjom su primljena u krugovima unije.

Čeka se, kako je rečno, na to hoće li biti formirana snažna srpska vlada koja jedino može zajamčiti održanje politike usmerene na članstvo u EU. Ovi izvori su rekli da ih je Nikolić, isto kao i njegova pobeda na izborima, „iznenadio neprikladnim izjavama, koje mogu biti namenjene unutrašnjoj politici, ali koje jesu izazvale priličnu zebnju”.

Zvaničnici EU su podvukli da će, imajući u vidu da je Evropski savet (vođi EU) kao ključni prioritet u tom cilju postavio „opipljivo i trajno poboljšanje odnosa s Prištinom”, Nikoliću danas u Briselu biti predočeno da će od velike važnosti biti da se nastavi dijalog Beograda s Kosovom.

objavljeno: 14.06.2012
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.