SAD zabrinute zbog priznavanja pasoša DNR i LNR od strane Rusije

Izvor: Vostok.rs, 19.Feb.2017, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD zabrinute zbog priznavanja pasoša DNR i LNR od strane Rusije

Rusko priznanje pasoša i drugih dokumenata Donjecke i Luganske narodne republike u suprotnosti je sa ciljevima Minskog procesa za rešavanje situacije na istoku Ukrajine, saopštili su u američkoj ambasadi u Kijevu.

„Rusko priznavanje dokumenata iz separatističkih „republika“ izaziva zabrinutost i nije u skladu sa ciljevima Minska“, navodi se na tviteru američke ambasade.

Russian recognition of documents from separatist "republics" troubling and inconsistent with agreed goals of Minsk
— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) February 19, 2017
U diplomatskoj misiji su naveli da su zabrinuti učestalim borbama i korišćenjem raketnih sistema BM-21 „Grad“.

„Pozivamo na povlačenje teškog naoružanja radi postizanja prekida vatre u Donbasu“, navodi se u saopštenju.

Juče je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao dokument kojim Rusija priznaje dokumenta Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Predsednik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko izrazio je zahvalnost ruskom predsedniku i istakao da je to još jedan dokaz da Rusija podržava i da će podržavati pravo svojih sunarodnika da se bore za svoj život, kulturu, jezik i za svoju čast i dostojanstvo.

„Ako Domovina-majka glasno i smelo podržava našu borbu, znači da je naša borba pravedna. Znači da naše žrtve nisu uzaludne. Znači da su naše nade opravdane“, rekao je Zaharčenko. 

Priznavanje pasoša DNR i LNR u Rusiji je, istovremeno, „priznavanje zasluga i napora našeg naroda i naših ustanika koji su izdržali na bojnom polju i izveli neverovatan podvih u izgradnji države i uspotavljanju ekonomije“, rekao je Zaharčenko. 

Lider LNR Igor Plotnicki izjavio je da je ukaz ruskog predsednika Vladimira Putina o priznavanju dokumenata žiteljima Donbasa u Rusiji sudbonosna odluka, dok je lider DNR Aleksandar Zaharčenko ocenio da Putinova odluka govori o tome da borba žitelja Donbasa nije uzaludna. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 




 


„Današnji dan je za jedan korak približio republiku ka svetskom priznavanju našeg suvereniteta“, naveo je Plotnicki u izjavi objavljenoj na sajtu Luganskog informacionog centra.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinski "jastrebovi" spremni za rat

Izvor: Večernje novosti, 20.Feb.2017, 09:48

Početak dogovorenog primirja između ukrajinske armije i vojske Donjecke i Luganske oblasti. Nacionalisti odlučni da blokiraju železničke i automobilske puteve ka Donbasu MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA DA li će 20. febrara početi primirje o kojem su dogovor postigli pripadnici...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.