Rebalans budžeta za veći deficit

Izvor: B92, 02.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebalans budžeta za veći deficit

Beograd -- Vlada Srbije usvojila je predlog rebalansa budžeta za 2008. godinu. Planirani deficit uvećan je u odnosu na budžet za 2008. godinu za 4,8 milijardi dinara.

Rebalans budžeta predviđa da ukupni prihodi iznose 650,17 milijardi dinara, a ukupni rashodi 695,95 milijardi dinara.

Vlada je donela zaključak o utvrđivanju Nacionalnog plana izgradnje putne i železničke infrastrukture Republike Srbije u periodu od 2008. do 2012. godine.

Tim planom određeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su prioriteti u finansiranju i sprovođenju planiranih projekata saobraćajne infrastrukture, a na osnovu važnosti pojedinih pravaca za dalji razvoj privrede Srbije i povezivanja sa drugim evropskim zemljama, navodi se u saopštenju Vlade.

Reč je o putnom Koridoru 10, autoputu Beograd-Južni Jadran i mreži regionalnih puteva, a za finansiranje izgradnje ovih pravaca predviđeno je da su potrebna sredstva u iznosu od 2,9 milijardi evra.

Predviđeni izvori finansiranja su sredstva iz budžeta, donacije i krediti međunarodnih finansijskih institucija.

Evropska investiciona banka (EIB) obezbediće kredit od 540 miliona evra za izgradnju deonice Koridora 10, saopšteno je u sredu posle sastanka potpredsednika Vlade Srbije Mlađana Dinkića i direktora Sektora za zajmove za jugoistočnu Evropu EIB Dominika Kurbena.

Prema ranije postignutom dogovoru, za izgradnju Koridora 10 Svetska banka odobrila je prvu tranšu zajma od oko 400 miliona dolara.

Na današnjoj sednici Vlada je usvojila i preraspodelu sredstava u okviru Nacionalnog investicionog plana, koja predviđa da se za obilaznicu oko Beograda sa drugih projekata, za koje je procenjeno da se neće realizovati u ovoj godini, preusmere sredstva u iznosu od oko 415 miliona dinara.

Kako pokriti deficit

Rebalans budžeta za 2008. planirano je da se rashodi uvećaju za 15 milijardi dinara, a prihodi za 10 milijardi. Rebalans će imati efekata na opšti rast cena, što će se posebno osetiti iduće godine, slažu su ekonomski stručnjaci.

Različita su mišljenja o tome gde će Vlada naći novac kako bi pokrila deficit.

Budžet će na kraju godine biti kratak za oko 20 milijardi dinara. Troškovi su rebalansom budžeta porasli za oko pet milijardi dinara zbog ulaganja u "Zastavu" i povećanja penzija.

Ministarka o pokrivanju deficita

Ministarka finansija Dijana Dragutinović kaže da će budžetski deficit biti pokriven iz dva izvora - akumuliranih privatizacionih prihoda iz prethodnih godina i suficita iz penzionog fonda samostalnih delatnosti.

Ministarka je napomenula da iz budžeta predviđenog za narednu godinu neće moći da budu ispunjena sva predizborna obećanja.

"Nije moguće istovremeno povećati sve rashode, dakle, ako se povećaju rashodi za Koridor 10 i ostale puteve, nemoguće je povećati i penzije i plate i socijalna davanja. Stoga je neophodno da se utvrde prioriteti. Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za NIP, to su najveći darodavci, iz čijih su se rezervi podmirili neki najveći izdaci, pre svega Mininistarstvo za infrastrukturu i izdaci za penzije", rekla je Dragutinovićeva.

Stručnjaci smatraju da je briga zbog povećanja penzija opravdana jer bi ispunjavanje tog predizborog obećanja moglo dovesti do rasta inflacije.

Glavni i odgovorni urednik Kvartalnog monitora Pavle Petrović kaže da do rasta cena možda neće doći ove godine jer je u poslednjem periodu inflacija relativno mala, ali će se posledice osetiti u 2009.

"To je, međutim, samo uži budžetski deficit. Kad se tome doda deficit koji potiče iz penzionog fonda, onda se stvari menjaju i tu je pre svega onaj udar od vanrednog porasta od 10 odsto, a tu je i indeksacija penzija u aprilu ove godine bila veća nego što se očekivalo, pa to sve zajedno košta 13 milijardi dinara. Kada se spoji taj uži budžetski deo sa širim, penzionim i lokalnim delom, dolazimo do deficita koji je ipak značajan, reda veličine do 2,5- 2,7 odsto bruto društvenog proizvoda. To je već zabrinjavajući deficit", navodi Petrović.

I Miroslav Zdravković iz Ekonomskog instituta povećanje penzija vidi kao glavnu pretnju inflaciji.

"Mnogo je opasnije to što se prihvata povećanje od 10 odsto koje na nivou cele iduće godine znači rast budžetskih transfera od preko 60 milijardi dinara, a to su stravično visoke cifre iza kojih bojim se stoji loša statistika zarada. To je već drugi inflatorni udar koji nas očekuje kada nam nadležno Ministarstvo finansija kaže vidite moraćemo da povećamo akcize na derivate nafte, na cigarete, a možda i PDV stopu. Porast akciza i PDV će biti drugi šok na rast cena i onda svi napori našeg guvernera da se bori sa inflacijom gube svaki smisao", kaže Zdravković.

Pavle Petrović kaže da je teško predvideti gde će Vlada tražiti novac kako bi pokrila deficit.

"Ja mislim da nije tendencija da se ide na povećanje poreza, već da će glavna bitka biti da se ovi rashodi ipak drže pod kontrolom, znači da se povećanje penzija na 70 odsto prosečne plate ne ostvari. Čini mi se da dobar deo Vlade misli tako i da je bitka oko toga da se ove plate u javnom sektoru ne povećaju značajno", rekao je Petrović.

Ako ne obuzda potrošnju, država više morati da se zadužuje u inostranstvu zbog porasta deficita, smatraju naši sagovornici.

Stručnjaci Instituta za tržišna istraživanja saopštili su da je spoljni dug Srbije povećan za poslednjih osam godina tri puta pa sad iznosi 29,8 milijardi dolara.

Najveći deo duga odnosi se na kreditiranje privatnog sektora, dok se dug države u ukupnom iznosu značajno smanjio.

Opširnije možete čitati u rubrici Biz.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada danas o rebalansu budžeta i kreditima za Koridor 10

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2008

BEOGRAD - Vlada Srbije danas bi, na redovnoj sednici, trebalo da raspravlja o rebalansu budžeta za 2008. godinu i predlogu Nacionalnog plana izgradnje putne i železničke infrastrukture Republike Srbije, za koji je Ministarstvo ekonomije završilo finansijsku konstrukciju, rečeno je Tanjugu u vladi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vlada o rebalansu budžeta

Izvor: RTS, 02.Okt.2008

Predsednik Vlade Cvetković ranije izjavio da je rebalansiranje budžeta "prihvatljivo i neće narušiti makroekonomsku stabilnost". .Prema najavama premijera i ministra finansija, posle rebalansa budžeta prihodna strana trebalo bi da bude oko 651 milijardu,...

Nastavak na RTS...

Vlada usvojila rebalans budžeta

Izvor: RTS, 02.Okt.2008

Ukupni prihodi povećani sa 639,6 milijardi dinara na 650,2 milijardi. Povećanje budžetskog deficita sa 40,95 na 45,78 milijardi dinara. Rast plata u javnom sektoru najviše dva odsto. .Rebalansom budžeta za 2008. godinu ukupni prihodi povećani su...

Nastavak na RTS...

Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta za 2008. godinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2008

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu prema kome su ukupni prihodi 650,17 milijardi dinara, a ukupni rashodi 695,95 milijardi dinara, čime je planirani deficit u odnosu na Zakon o budžetu uvećan za 4,8 milijardi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Vlada usvojila rebalans budžeta i projekcije za 2009.

Izvor: Kurir, 02.Okt.2008

BEOGRAD, 2. oktobra (Tanjug) - Vlada Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2008. godinu koji predviđa povećanje budžetskog deficita sa 40,95 na 45,78 milijardi dinara. Rebalansom je predviđeno povećanje budžetskih prihoda sa 639,6 na 650,17 milijarde dinara, a rashoda sa 680,55 na 695,96...

Nastavak na Kurir...

Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta

Izvor: Capital.ba, 02.Okt.2008

BEOGRAD, Vlada Srbije usvojila je danas rebalans budžeta za 2008. godinu kojim je predviđeno da ukupni prihodi iznose 650,17 milijardi dinara /8,47 milijardi evra/, a ukupni rashodi 695,95 milijardi dinara /9,07 milijardi evra/. Na ovaj način, planirani deficit uvećan je, u odnosu na prethodni Zakon...

Nastavak na Capital.ba...

Vlada usvojila rebalans budžeta za 2008. godinu

Izvor: Poslovni magazin, 02.Okt.2008

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu Republike Srbije za 2008. godinu, koji predviđa da ukupni prihodi iznose 650,17 milijardi dinara, a ukupni rashodi 695,95 milijardi dinara. Na ovaj način planirani deficit uvećan je, ...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.