Izvor: Blic, 02.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen rebalans budžeta

Vlada Srbije usvojila je juče rebalans budžeta da bi bila ispunjena neka predizborna obećanja vladajuće koalicije, donela novi memorandum o budžetu, ekonomskoj i fiskalnoj politici za narednu godinu i usvojila nacionalni plan izgradnje putne i železničke mreže od ove do 2012. godine. Ni ovim rebalansom, niti budžetom za sledeću godinu neće biti ispunjena sva partijska predizborna obećanja jer za to novca nema, upozorila je juče Diana Dragutinović, ministar finansija.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Najviše novca „skinuto" je Ministarstvu finansija, Ministarstvu odbrane i Ministarstvu za nacionalni investicioni plan. Inače, po rečima ministarke, budžetski deficit od 45 milijardi dinara biće pokriven iz nepotrošenih akumuliranih privatizacionih prihoda, kao i suficita kojeg od 2001. godine ima penzijski fond samostalaca.

- Bilo je mnogo predizbornih obećanja. Prilikom usaglašavanja rebalansa, svako je pomalo popustio, niko nije dobio sve što je tražio, od nekih projekata su trajno odustali, od nekih delimično, a od nekih privremeno. O tome ne mogu da govorim detaljno. Ako bi u narednoj budžetskoj godini bila ispunjena sva predizborna obećanja, deficit bi umesto dva odsto bio čak pet procenata. Zato Ministarstvo finansija postavlja limit, a Vlada je ta koja mora da odredi prioritete među svim tim obećanjima - rekla je Dragutinovićeva.

Ona je pojasnila da ne misli samo na PUPS već na sve članove vladajuće koalicije kad kaže da za uspešno ostvarivanje ekonomskih ciljeva vlade „svi članovi koalicije moraju da preuzmu odgovornost za ukupne rezultate Vlade, a ne samo za rezultate u ’svojim’ resorima".

Štab za krizu

Vlada je oformila krizni štab koji će dnevno pratiti aktuelnu svetsku finansijsku krizu i predviđati posledice koje bi mogle da zadese Srbiju. U njemu su, osim ministarke finansija, Radovan Jelašić, guverner NBS, državni sekretari u ministarstvima finansije i ekonomije, Branko Hinić, direktor Istraživačkog centra, a veoma brzo će u ovaj štab ući i predstavnici komercijalnih banaka. Dragutinovićeva ocenjuje da „imamo dovoljno rezervi da sačekamo krizu mirnije nego druge zemlje".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.