Raspored izbora odgovara SNS-u

Izvor: Blic, 29.Jan.2012, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspored izbora odgovara SNS-u

Istovremeno održavanje predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora najviše bi odgovaralo Demokratskoj stranci i Borisu Tadiću jer se po pravilu izbori koncentrišu oko jedne ličnosti, ocenjuju analitičari.

Tadić je, međutim, izjavio da ne razmišlja o spojenim izborima, i pored toga što upravo njegovom najvećem oponentu Tomislavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nikoliću, lideru SNS-a, ide naruku predviđeni redosled održavanja glasanja koji predviđa da se parlamentarni i lokalni izbori održe 6. maja.

- DS-u bi najviše odgovorali spojeni izbori, budući da na Tadićevoj ličnosti i dalje mogu da profitiraju - kaže za „Blic" politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Za razliku od demokrata, kaže Stanković, naprednjacima odgovara da prvo budu održani parlametarni, a zatim predsednički izbori, da bi Nikolić mogao najpre da se kandiduje za premijera, a „onda s pozicije dobrih rezultata da ide na predsedničke izbore kao kandidat". S druge strane, analitičari su saglasni da bi istovremeno održavanje glasanja na svim nivoima najviše štetilo lokalnim izborima, koji bi potpuno pali u drugi plan. Gubitnici bi bile male, regionalne stranke.

- Ukoliko bi predsednički i parlamentarni izbori bili održani zajedno s lokalnima, to definitvno ne bi omogućilo objektivnu procenu efekata lokalne vlasti, budući da lokalne stranke ne bi došle do izražaja od onih velikih - kaže za „Blic" Đorđe Vuković, programski direktor Cesida.

Vladimir Goati, direktor „Transparentnosti Srbije" pak kaže da bi spojeni izbori prevashodno odgovarali građanima.

- Kao prvo, ukoliko bi se izbori na svim nivoima održali zajedno, to bi značilo manji gubitak vremena. Kao drugo, troškovi bi bili za jednu trećinu manji - objašnjava Goati.

On ocenjuje da bi spajanje izbora najviše odgovaralo velikim strankama.

Povezane vesti: U strankama počinje trka za mesto na izbornoj listi Počeli pregovori PUPS i SPS SNS zakupio TV stanicu do izbora Stranke pre roka pošle u kampanju Blok oko socijalista želi odvajanje lokalnih izbora
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.