Izvor: B92, 13.Avg.2009, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Kosovo će biti prioritet

Priština -- Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen boravi u prvoj radnoj posetu Kosovu tokom koje je rekao da će Kosovo biti prioritet u njegovom radu.

Rasmusen je najavio da će, pošto je bezbednosno stanje na Kosovu poboljšano, biti smanjen broj pripadnika Kfora. Trinaest dana nakon preuzimanja dužnosti generalnog sekretara NATO, Anders Fog Rasmusen doputovao je u Prištinu.

Nakon susreta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa državnim vrhom Kosova, generalni sekretar NATO-a je potvrdio da će biti smanjeno međunarodno vojno prisustvo na Kosovu pošto je bezbednosna situacija poboljšana.

"Želim da istaknem da ta odluka predstavlja napredak u bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Ta odluka će se sprovesti u skladu sa kontinuiranim napretkom u bezbednosnoj situaciji i mi nećemo donositi odluke koje će negativno uticati na sigurnost na Kosovu”, rekao je on.

Rasmusenova najava na Kosovu je naišla na odobravanje vlasti u Prištini ali i na protivljenje zvaničnog Beograda. Gostujući u našim vestima, Oliver Ivanović je izjavio da činjenica da je na Kosovu nad Srbima počinjeno manje zločina ne podrazumeva i pobiljšanje bezbednosne situacije. Najavu smenjenja vojnika KFORA, državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju dovodi u vezu sa ekonomskom krizom.

Poseta Kosovu, druga je poseta Andersa Foga Rasmusena nekoj od misija NATO-a, od preuzimanja dužnosti generalnog sekretara NATO-a pošto je prethodno boravio u Avganistanu.

Inače, na početku posete Kosovu Rasmusen je razovarao sa komandantom Kfora Đuzepeom Emilijem Gajem koji ga je obavestio o stanju bezbednosti i aktivnosti međunarodnih mirovnih snaga.

Kako je najavljeno, Rasmusen će razgovarati i sa predstavnicima međunarodnih institucija na Kosovu i posetiti pripadnike Multinacionalnih taktičkih snaga Sever, u opštini Vučitrn.

Savet NATO-a je najavio da će tokom 2010. godine početi smanjenja broja pripadnika Kfora. Na Kosovu je sada oko 16.000 pripadnika Kfora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO traži izlaznu strategiju za Kosovo

Izvor: RTS, 13.Avg.2009

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao u Prištini da će Kosovo biti "prioritet u njegovom radu". Rasmusenova poseta Pokrajini dovodi se u vezi sa njegovim planovima da drastično smanji broj vojnika u sastavu KFOR-a...Novi generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, koji je u posetu...

Nastavak na RTS...

IVANOVIĆ: Ozbiljan test za Euleks

Izvor: Danas, 14.Avg.2009, 01:14

U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu vladika raško-prizrenski Artemije služio je pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, dečacima ubijenim na jučerašnji dan pre šest godina dok su se kupali u reci Bistrici. Pomenu je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.